Órákon át lőtték a templomot a nicaraguai kormányerők

Nicaraguai kormányerők szombaton Managuában, az ország fővárosában két egyetemistát megöltek és mintegy húszat megsebesítettek, akik egy katolikus templomban kerestek menedéket – közölték helyi egyházi források. Idő közben az ország apostoli nunciusa a pápa nevében a párbeszéd megújítására szólította fel a szemben álló feleket.

 

A rendőrök és paramilitáris erők több órán át lőtték az Isteni Irgalmasság-templomot, míg végre a katolikus egyház közvetítésére a bent rekedtek távozhattak onnan.

Tüntető diákok egy csoportja, amely előzőleg a Nemzeti Autonóm Egyetemen elbarikádozta magát, péntek este menekült át a közeli templomba. Szemtanúk közlése szerint közülük kettőt a kormányerők fejbe lőttek, egyet a templom területén, társát pedig a templom előtt felállított barikádon.

Azokon a videófelvételeken, amelyeket a szintén a templomban tartózkodó helyi újságírók készítettek, a diákok kétségbeesett segélykiáltásait lehet hallani. Péntek éjjel a plébánia egyik papja, kezében a pápai zászlóval kijött a templomból, hogy kieszközölje a súlyos sebesültek és a The Washington Post című amerikai lap munkatársának távozását.

Nicaraguában április közepén kezdődtek a zavargások, miután a biztonsági erők leverték a nyugdíjcsökkentések miatt kirobbant tüntetéseket. Azóta a tiltakozások az egész országra átterjedtek.

A tüntetők Daniel Ortega elnök távozását követelik. Az egykori gerillavezér 1979 és 1990 között volt az ország elnöke, majd 2007-ben újra hatalomra került. Jelenlegi mandátuma 2022. januárig tart.

A tiltakozó mozgalom élén a diákok állnak. Április óta újra meg újra erőszakba torkolló összecsapásokra kerül sor a kormány támogatói és az ellenzék között. Az összetűzésekben eddig már több mint 270-en veszítették életüket.

Forrás: hirado.hu.  Fotó: Videó: Washington Post

https://s4c.news/2018/07/19/2210/

Iratkozzon fel hírlevelünkre