Siklósi Beatrix: A kereszténység mindenre képes választ adni

A nullahategy.hu készített interjút Siklósi Beatrixszel, az Irakban, Egyiptomban és Szíriában forgatott Övék a Mennyek országa című, háromrészes dokumentumfilm-sorozat készítőjével, hogy milyen is volt kint lenni, testközelből megtapasztalni azt, amit semmilyen médium nem tud átadni, megtapasztalni, hogy milyen is azoknak a keresztényeknek a hite, akik nap, mint nap élet és halál peremén járnak. A részekről készült beszámolóinkat, valamint a teljes filmeket az első, második és harmadik rész linkjein elérhetik.

Az egész forgatás, nem csupán a Szíriában élő keresztények bemutatását célozta, de Hölvényi György európai parlamenti képviselő felvetése nyomán a teljes stáb, kiegészülve Sajgó Szabolccsal és Böjte Csaba atyával azért is látogatott el a közel-keleti országokba, hogy a világ vezető tévétársaságainak a témára való teljes ignorációjával ellentétben egy kis figyelmet tudjanak összpontosítani az ottani helyzetekre.

Felvetődik a kérdés, hogy egy ennyire súlyos helyzetben miért fordít hátat a világ? „A téma valamiért nem illik bele az általuk képviselt értékrendbe.” – magyarázta Siklósi.

Annak tényét, hogy bolygónk legnagyobb vallása egyben a legüldözöttebbé válik, jó lenne, ha minden ország minden népe tudomásul venné, és ennek megfelelően tenne lépéseket.

Ezek is érdekelhetik

Magát az utat nehezen lehetett megszervezni, tekintve, hogy több helyszín is háborús övezetnek minősült a forgatás alatt, de a helyi egyházi vezetők a lehető legtöbb segítséget megadták ennek létrejöttéhez, bár az épségüket, biztonságukat senki nem tudta garantálni.

„Kevesen tudják, ezért most elmondom, hogy a helyi közösségek rendkívüli hálát éreznek a hozzájuk érkező, az ő életükre kíváncsi európaiak iránt. Egy ilyen kis ország, mint Magyarország együttérzése is erőt ad nekik, annak az élményét teremti meg, hogy nincsenek egyedül. Mindenki a maga módján, a maga eszközeivel segít.” Jordánia egyik iskolája is a magyar kormány támogatásával épülhetett meg.

Az ottani emberek valahogy sokkal mélyebb dimenziókban élik meg hitüket, „nem követelőzőek, a gyűlöletnek nyoma sincs bennük”, se egymással, se az európaiakkal, amerikaiakkal szemben. Bárki, aki szükséget szenved, annak azonnal a segítségére sietnek és a háború valóságának közepén végbevitt tetteik, hitük helytállásának a fényében egy-egy itthoni „problémaként elkönyvelt helyzet vagy állapot meglehetősen nevetségesnek tűnik. Különben a jólét nagyon lustává és kényelmessé tesz minket.”

A riporter végső kérdésében egy tanulmányra hivatkozik, mely rávilágít arra, hogy Európa egyre nagyobb mértékben elvallástalanodik. A válasz figyelmeztetés mindannyiunknak:

„Ha engem kérdez, a kereszténység mindenre képes választ adni, csak Európában nem vesznek róla tudomást. Kezdünk gyökértelenné s erőtlenné válni, ahelyett, hogy büszkék lennénk a tulajdon értékeinkre, a tulajdon gyökereinkre. Az anyagi világ túlzott méretű terjedése rengeteg kárt okoz, pontosabban a lényegtől terel el minket. Erre nem ártana jobban, tudatosabban odafigyelnünk.”

A teljes interjút itt olvashatják.

Varga Gergő Zoltán

 

Fotó: Horváth Péter Gyula


Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb