Egyre kritikusabb a helyzet Gázában

Noha a palesztin keresztények száma megközelítőleg ezerháromszáz fő, szerepük és jelentőségük a Szentföldön megkérdőjelezhetetlen. Az elmúlt napok eseményei következtében a helyzet érdemben nem javult és egyre súlyosabb állapotok jellemzik a Gázai övezetet.

 

 

Az Izrael és a Hamász közötti vasárnapi fegyverszünet többé-kevésbé működőképes, azonban az egymás ellen indított rakétatámadásokban és légicsapásokban a következményeket a legnehezebb felmérni, aminek az utóhatásai sokszor vezetnek humanitárius katasztrófához. Mario da Silva gázai plébános aggodalmának adott hangot a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva.

A Gázai-övezetben elkeserítő állapotok alakultak ki, mert egyre nagyobb az alapszükségletű javak hiánya. A helyzet még súlyosabbá vált, amikor Egyiptom váratlanul lezárta a Rafah-i határátkelőt. Erre azt követően került sor, hogy Izrael szigorította a Kerem Shalom-i kereskedelmi határátkelőt: vasárnapig felfüggesztették az üzemanyag-szállítást olyan körülmények között, ahol már egyébként is drámaian csökkentek az élelmiszerek, a gyógyszerek, az alapvető javak, és ahol már a köztisztviselők hónapok óta nem kapnak fizetést. „Ez a probléma már egy ideje létezik” – hangsúlyozta a gázai plébános. „Az élelmiszerek hiánya jelenleg az egyik legsúlyosabb probléma. A lakosság aggódik.” A helyzetet tovább nehezíti az elektromosáram hiánya: „Pillanatnyilag csak napi négy órára biztosított az elekromosáram-ellátás, amelyet még félórára így is megszakítanak” – írja a Vaticannews.

Az erőszakos légicsapások miatt négy napja Gázából rakétákat indítottak Izrael felé, amely válaszként bombázta a területeket, áldozatokat provokálva. „Nincs szükségünk háborúra. Az emberek elkeseredettek és amikor ez történik, a legrosszabbra lehet számítani a következőkben” – mutatott rá Mario da Silva gázai plébános.

A légicsapásokban két palesztin fiatal életét vesztette és legalább három civil megsérült. Egy robbanóanyagokat tartalmazó raktárkészlet felrobbanásakor egy harmincegy éves férfi és tizenhárom éves fia is életét vesztette, azonban a Hamász szerint ez nem az izraeli légicsapások miatt történt. 

A Szentföldi keresztények egy olyan vallási kisebbséget alkotnak, akik szinte teljesen magukra és a külföldi segítségre vannak utalva. Ennek ellenére olyan értékes közösségi munkát is végeznek, ami nemcsak számukra, de a muszlim lakosság, különösen az általános iskolás korú diákok számára is hasznos. Számos intézményt, köztük az egyik iskolát a Rózsafüzér Nővérek működtetik, ahol a több, mint kilencszáz diák nagy része muszlim. A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend szintén több katolikus intézményt, iskolát, árvaházat, óvodát, kórházat és menekülteket is támogat, valamint ők állják a Jeruzsálemi Latin (római katolikus) Patriarchátus összes bevételének kétharmadát is.

Forrás: CMC, Vaticannews

Fotó: AFP

Iratkozzon fel hírlevelünkre!