Afrika-szerte üldözik a keresztényeket

Iszlamista csoportok hajtanak végre támadásokat az afrikai keresztény közösségek ellen, miközben számos országban állami szinten is megjelennek a keresztények elleni atrocitások.

Kishírek az afrikai kontinensről.

 

Felgyújtották egy kopt keresztény telkét, miután templom építésével vádolták meg

Ismeretlenek dúlták fel Ibrahim Sadeq Ayad telkét az egyiptomi Beni Suef kormányzóságban, al Fashn város közelében június 2-án. Három nappal az incidens előtt az említett személy azért volt kénytelen megjelenni a rendőrségen, mert megvádolták, hogy a házában templomot akar kialakítani.

A faluban nincs templom, ezért négy éven keresztül a házában kialakított vasárnapi összejövetelek céljára alkalmas teremben imádkoztak a keresztények. A szomszéd falu papja járt hozzájuk, hogy a szertartásokat vezesse. A helyi muszlimok panaszt tettek Ayad-dal szemben, akit a rendőrség letartóztatott és csak azután helyezték szabad lábra, miután aláírt egy papírt, hogy a saját házát nem alakítja templommá.

forrás: www.worldwatchmonitor.org

Új iszlamista mozgalom kezd kibontakozni Afrika déli felében, több tucat halott Mozambikban

Mozambik észak-keleti részén, a szomáli Al Shabaab-hoz hasonló nevű mozgalom 2017 októberében hajtotta végre első lefejezéseit és merényleteit. Május óta viszont már egyértelműen létezik egy új, dzsihadista szervezet Al Sunna wal Jamaa néven. Másfél hónap alatt megöltek harminckilenc civilt és leromboltak száz házat, mintegy ezer embert kényszerítve menekülésre.

forrás: www.worldwatchmonitor.org

11 év rabság után szabadon engedtek egy eritreai lelkészt

Oqbamichel Haiminot lelkészt 11 év után engedték ki a börtönből az eritreai hatóságok. A lelkészt először 2005-ben tartóztatták le egy esküvőn hatvan másik evangéliumi kereszténnyel együtt, majd 2007 óta folyamatosan fogva tartották. A börtönben többször elutasította azt, hogy Krisztus megtagadja, ezért rendszeresen kényszermunkát kellett végeznie.

forrás: christianpost.com

Az algériai állam leállítja a rokkantnyugdíjat egy, a kereszténységre áttért férfi számára

Slimane Bouhafs 20 hónapig volt börtönben és embertelenül bántak vele, mert keresztény vallású.

1998-ban tért a kereszténységre és a Szent Ágoston Keresztény Koordináció vezetője lett Algériában. 52 éves, három gyermek édesapja és krónikus köszvénytől szenved, ami akadályozza a munkában. A hatóságok megvonták tőle a rokkantsági nyugdíjat. Bouhafs úr elmondta: “bebörtönöztek 20 hónapra, ami alatt a földön aludtam a legembertelenebb körülmények között, majd megmérgeztek a hatóságok amiért nyolc napot töltöttem kórházban”. Jelenleg az állam elveszi a rokkantnyugdíjamat. Ha meg akarnak ölni akkor öljenek meg, már most is ezt teszik azzal hogy elvágják a megélhetési forrásokat.”

forrás: asianews.it

Halálosan megfenyegettek a biztonsági erők egy nigériai lelkészt miután egy muszlim nő áttért a keresztény hitre

Januárban a nigériai hatóságok letartóztatták a kereszténységre áttérő, 19 éves Nabila Umar Sanda-t és barátját, a 33 Simput Dafup-ot, majd tíz nap után kiengedték őket.

A lelkész, aki hozzájárult a nő megtéréséhez, elmondta, hogy a hatóságok megkínozták őket. Hangsúlyozta,  hogy a lány saját elhatározásából tért a kereszténységre. A lelkész beszámolt továbbá arról is, hogy a családját el kellett költöztetnie, mivel halálos fenyegetéseket kapott a hatóságoktól.

forrás: worldwatchmonitor.org

Egy nigériai püspök szerint a keresztényeket meg akarják ölni Közép-Nigériában

Wilfred Chipka Anagbe, Makurdi katolikus püspöke szerint a muszlim többségű fulánik meg akarják szüntetni a keresztény jelenlétet a Nigéria közepén húzódó térségben.

A püspök elmondta, hogy tizenegy plébániát támadtak meg az egyházmegyéjében és az egyik támadásban megöltek két papot és tizenhét civilt.

A püspök szerint egy pontos tervet hajtanak végre. Ezt támasztja alá, hogy a fulánik ismeretlen forrásoktól jó minőségű fegyvereket kapnak, továbbá a hadsereg nem szokott azokon a helyeken jelen lenni ahol a támadások történnek. 

Friss cikkünk a témában ide kattintva olvasható.

forrás: christiantoday.com

Kereszt alakú kulcstartókért bírságoltak meg algériai keresztényeket

A 29 éves, kereszténységre áttért Idir Hamdad-ot távollétében ítélték hat hónap börtönre és pénzbírságra tavaly szeptemberben, a vád szerint ugyanis hogy jóváhagyatlan termékeket hozatott be az országba keresztény kegytárgyakra emlékeztető kulcstartók formájában.

Május elején az algériai fővárostól keletre Dar El Beida bírósága felülvizsgálta korábbi ítéletet és a pénzbírságot tartotta tartotta fenn. Idir ügyvédje szerint nevetséges, hogy húsz kulcstartóért valakit megbírságoljanak. Idir Hamdad a családjával együtt tért át a kereszténységre még 2002-ben.

forrás: worldwatchmonitor.org

Leah Sharibu: a lány, aki nem adta fel a hitét a Boko Haram fenyegetése ellenére se

Leah Sharibu egyike annak a több mint ezer lánynak, akiket a Boko Haram 2013 óta elrabolt. Idén február 19-én Dapchi-ból vittek el magukkal több mint száz lányt, akik közül az elhurcolás közben öten meghaltak. Március végén száznégy lányt sikerült kiszabadítani.

Leah Sharibu fogvatartott maradt és az iskolatársai elmesélték, hogy nem volt hajlandó feladni keresztény hitét. A lány családja kezdi elveszteni a reményt és úgy érzik, hogy a nigériai elnök nem végzi a dolgát kellőképpen.

Leah érdekében a CitizenGO indított akciót, amiről itt számoltunk be

forrás: christiantoday.com

Ismét gyanús körülmények közepette halt meg egy egyiptomi kopt katona

A 22 éves Mikhail Farhat Saad Al Arish közelében hunyt el egy katonai táborban az Észak-Sínai kormányzóságban.

Április 22-én értesítve lett a családja arról hogy meghalt golyó által, a hatóságok eleinte cáfolták halálának okát, később a szülővárosa egyik orvosa megvizsgálta a holttestet és kiderült hogy hátba lőtték. Ez az eset a legújabb olyan jellegű eset amikor keresztény katonák halála tisztázatlan.

forrás: morningstarnews.org

Egyiptomban tovább folyik a kopt lányok elrablása

2018 áprilisában hét kopt nőt és lányt nyilvánítottak eltűntnek és minden érintett áldozat családja úgy nyilatkozott, hogy egy muszlim ismerős rabolta el őket az iszlámra való áttérítés céljával.

Valamennyi esetben jelentették az ügyet a rendőrségnek, amelyet követően a családok azt mondták, hogy tétlenséget tapasztaltak a hatóságok részéről.

Az elraboltak között ketten családanyák és további két keresztény kisfiút is elraboltak, az ő esetükben még ismeretlen az indíték.

forrás: worldwatchmonitor.org

Erőszakkal térítik az iszlámra a keresztény gyerekeket Kelet-Etiópiában

Kelet-Etiópiában, az ország hagyományosan szomáli részének számító területen mintegy harminc ortodox keresztény gyereket térítettek erőszakkal az iszlámra. A gyerekek napi ötször kénytelenek a mecsetben imádkozni és van további százhúsz gyermek akit hasonló veszély fenyeget. Két ortodox keresztény pap, Freu és Ephrem atyák sürgős felhívást tettek közzé ügyükben. Értesülések szerint egy osztrák civilszervezet építette azt a mecsetet, ahol a korániskola is működik és ahol erőszakosan térítenek az iszlámra.

Forrás: fides.org

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre