A késen keresztények vére folyik. Exkluzív: újabb mészárlás Nigériában

A fotót egy rövid videóból vágtuk ki, amelyet a nigériai magyar diplomáciai testület juttatott el az S4C szerkesztőségéhez az alábbi szöveggel: „A fulániak motoron közlekedő yoruba és igbo keresztényeket mészároltak le egy úton, nem messze Abujától (ahol a nigériai Magyar Nagykövetség található – a szerk.). A videót az egyik gyilkos rögzítette.”

A felvétel magát a mészárlást nem mutatja, valószínűleg azért, mert az „operatőr” is részt vett benne, és „akció” közben nehéz lett volna videózni. A képsorok halott embereket mutatnak és azt igyekeznek dokumentálni, ami a brutális gyilkosságok után történik. Az úton heverő holttesteket gyalázzák különböző módokon, egyik áldozatuknak a fejét próbálják levágni, a másikat hosszasan szurkálják a képen látható késsel… Végül a lábuknál fogva az út szélére vonszolják a holttesteket és ott hagyják őket temetetlenül.

A videót annak explicit tartalma miatt nem tudjuk közzétenni. Őszintén szólva én is örülnék, ha nem láttam volna: bár csak alig több, mint egy perc, elég ahhoz, hogy álmatlan éjszakát okozzon. A gyilkosok és áldozataik is fiatal férfiak, huszonéveseknek tűnnek. Borzasztó látni a kegyetlenséget és érzéketlenséget, az emberi élet és méltóság tiszteletének teljes hiányát.

Ebben a támadásban a képsorok tanúsága szerint hat embert mészároltak le. Ez a szám csak töredéke annak a több ezer gyilkosságnak, amiket ugyanilyen brutalitással, kegyetlenséggel hajtottak végre ártatlan keresztények ellen, akik között ráadásul nagyon nagy számban vannak nők és gyerekek: Nigériában az elmúlt hónapokban egy kibontakozó népirtásnak lehetünk tanúi. Az eseményekről az S4C május közepi indulása óta már számtalan cikkben tudósított magyarul és angolul (itt, és itt).

A fuláni pásztorok a 18. századi muszlim reformer, Oszmán Dan Fodio tanításait követik az ország keresztény többségű déli régióiban. Hitelveiknek az elmúlt években egyre inkább a terror eszközeivel adnak nyomatékot. Nemcsak keresztényeket, hanem muszlimokat is megtámadnak, mecseteket égetnek fel, ha szerintük az oda járók eretnek módon gyakorolják az iszlám vallást. Ahogyan a Boko Haram is – amint arról egy nigériai katolikus püspök is beszámolt az S4C-n korábban megjelent interjújában.

A nigériai Katolikus Püspöki Konferencia ez év június 29.-én kibocsátott sajtóközleménye (melyről angol nyelvű kiadásunkban mi is beszámoltunk) szerint idén április 24.-én fuláni pásztorok tizenkilenc keresztényt mészároltak le brutális módon, köztük két katolikus papot.

Azóta több ezer ember esett áldozatul a fuláni terroristák támadásainak, köztük nagy számban nők és gyerekek, sőt terhes anyák is. A püspökök kemény hangon kérik számon az ország vezetését, elsősorban pedig a (fuláni származású) Muhhamadu Buhari elnököt, hogy lépjen közbe.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy „nem lehet véletlen az, hogy az állampolgárok védelmére felesküdött rendvédelmi erőkért felelős vezetők, köztük az államelnök is ugyanazon vallás követői, mint a támadások elkövetői”. Következésképpen „nem lehet véletlen” – folytatják a püspökök – , hogy a rendőri erők „kettős mércét alkalmaznak”: amikor fulániak esnek áldozatul a keresztényekkel való küzdelemnek, az elkövetőket gyorsan és hatékonyan kerítik kézre, miközben a fuláni terror főszereplőit eddig nem sikerült az igazságszolgáltatásnak előállítani.

Keresztény egyházi vezetők elmondása alapján idén eddig mintegy 6000 embert, többségükben nőket és gyerekeket öltek meg. A Christian Association of Nigeria szervezet és más keresztény vezetők szerint „ami Nigériában történik, az népirtás és ennek azonnal véget kell vetni. Különösen aggasztónak találjuk a fuláni pásztorok, fegyveresek és terroristák által elkövetett rendszeres és féktelen támadásokat, amelyek növelik a bizonytalanságot és a hatóságok intézkedésének a hiányát, a biztonsági szolgálatokba fektetett anyagi támogatás ellenére” – tette hozzá a szervezet, amelyik szintén egyértelműen Muhammadu Buhari elnököt vonja felelősségre a történtek miatt.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre