Egyiptomban keresztényeket üldöztek el az otthonaikból

Szélsőséges iszlamisták támadtak meg egy keresztény falut Egyiptom középső területén. Az ott lakók elmenekültek otthonaikból.

 

 

Egyiptom középső részén, az Al-Mina tartományhoz tartozó Manbal faluban szélsőséges iszlamisták csoportja megtámadta a település kopt keresztény lakóit. A támadók köveket dobáltak a keresztények otthonaira és betörték az üzletek kirakatait, mindeközben iszlamista rigmusokat skandáltak.

A támadók szerint a falu egyik fiatal keresztény lakója a múlt héten az iszlám vallást kritizáló írást osztott meg egy közösségi oldalon. A blaszfémiával vádolt fiatal férfit még ma hét folyamán letartóztatták és vádat emeltek ellene. Ennek ellenére az iszlamisták hétfőn ismét megtámadták a falut, és elüldözték  a lakosságot. A helyi források szerint áldozatot nem követelt az iszlamisták randalírozása, de menekülés közben több keresztény megsérült.

A hatóságok nagy erőkkel vonultak ki Manbalba, és  hermetikusan körbezárták a települést. A rendőröknek még nem sikerült helyreállítani a rendet. A helyzetet kihasználva a környék iszlamista sejkjei a mecsetekben kopt keresztények elleni uszításról prédikálnak, ami még jobban eszkalálja az amúgy is instabil helyzetet.

A tartomány kopt keresztény püspöksége közleményben ítélte el az iszlám vallás elleni írásokat és annak terjesztését, mégis, a múlt hét péntek óta folyamatosak az iszlamisták támadásai a keresztények ellen.

Egyiptomban közel 100 millió ember él, akik 85%-ban az iszlám vallást követik. A lakosság 15%-a keresztény. A legelterjedtebb egyház a kopt ortodox. Kisebb lélekszámban élnek még kopt katolikusok, és a pár tízezer fős alexandriai illetve sínai ortodox egyház követői is élnek az országban.

Az egyiptomi keresztények évszázadok óta ki vannak téve a többségben élő muszlim közösség szélsőséges csoportjai támadásainak. Az arab tavasznak nevezett zavargásoknak köszönhetően az országban megerősödött az iszlamista Muszlim Testvériség befolyása. 2012 nyarán a testvériséghez köthető Szabadság és Igazságosság Pártja elindította jelöltjét az elnökválasztáson Mohamed Murszi személyében, aki meg is nyerte választásokat.  Egy évvel később az akkori védelmi miniszter, Al-Sisi megpuccsolta Murszi hatalmát, miután az iszlamista elnök nem volt hajlandó engedményeket tenni a tüntetőknek. Annak ellenére, hogy több mint öt éve a világinak mondott Al-Sisi irányítja az országot, szinte mindennapossá váltak a kopt otthonok, falvak és városrészek elleni támadások. Az iszlamisták az elmúlt években több száz kopt keresztényt öltek meg, akiknek többségük nő, gyerek vagy egyházi vezető volt.

S4C.news – Kassab Adonis

Forrás: Linga.org

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre