„Valódi pokol”: Körülbelül 3000 nigériai keresztény érintett a mészárlásokban

Nigériai keresztények ezreinek kellett elhagyniuk a lakóhelyüket az elmúlt hetek tömeges mészárlásai miatt a Jos városának környékén elhelyezkedő falvakban, Plateau államban – írja a The Christian Post. 

 

 

Az Open Doors munkatársa a lapnak elmondta, hogy a környéken élő elmenekült keresztények tragikus állapotban vannak. „Az élet számukra valóságos pokollá változott, sokan vesztették el hozzátartozóikat, házukat, értékeiket, mindezt egy szempillantás alatt. Nehéz leírni azt, hogy min mennek keresztül” – jellemezte a helyzetet az amerikai szervezet egyik helyszínen dolgozó alkalmazottja.

Néhányuk még mindig nem fogta fel, hogy mi történt, a gyerekek pedig traumatizált állapotban vannak és az étel is rendkívül kevés. Az Open Doors és néhány helyi egyház igyekszik mindent megtenni, hogy segélyadományokat juttassanak el az érintettekhez, akiknek a száma megközelítőleg 3000 lehet. Ők nem tartoznak bele abba a több, mint 200 emberbe, akiket június végén mészároltak le a fuláni népcsoporthoz tartozó muszlim vallású, pásztorokból álló fegyveres csoport tagjai.

Keresztény egyházi vezetők elmondása alapján idén eddig mintegy 6000 embert, többségében nőket és gyerekeket öltek meg. A Christian Association of Nigeria szervezet és más keresztény vezetők szerint „ami Nigériában történik, az népirtás és ennek azonnal véget kell vetni. Különösen aggasztónak találjuk a fuláni pásztorok, fegyveresek és terroristák által elkövetett rendszeres és féktelen támadásokat, amelyek növelik a bizonytalanságot és a hatóságok intézkedésének a hiányát, a biztonsági szolgálatokba fektetett anyagi támogatás ellenére – tette hozzá a szervezet, amelyik egyértelműen Muhammadu Buhari elnököt vonja felelősségre a történtek miatt.

Az Open Doors az elmúlt héten tudott segélyszállítmányokkal jelen lenni abban a két táborban, ahol az elüldözött keresztényeket szállásolták el. „Amikor meglátták a kocsikat, örömkönnyekben törtek ki, az asszonyok pedig egyből nekiláttak, hogy ételt készítsenek az adományokból” – mondta el a szervezet munkatársa.

A tragikus és szomorú helyzetet jól mutatja, hogy az egyik érintett elmondása szerint az, amit az Open Doors csinál a helyszínen, elsősorban a kormány feladata lenne, ami viszont nem reagált időben, míg a szervezet egy nap alatt már a táborokban volt.

A keresztény közösségeket ért támadások nem csillapodnak. Június 27-én két lelkész, Micah Wujit tiszteletes és felesége, valamint Emmanuel Tingo lelkész és egy nyolcgyermekes édesanya esett áldozatul a támadásoknak.

Kép: Reuters

Iratkozzon fel hírlevelünkre