“A keresztények vére magvetés”

Július 2-án, Sarlós Boldogasszony ünnepén a gyémántmisés Rédly Elemér mutatott be szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök tiszteletére, a vértanú győri főpásztor szentté avatásáért és az üldözött keresztényekért a győri székesegyházban.

Az újabb megszállással kezdődő kommunista diktatúrában beszélni sem lehetett Apor Vilmosról – mondta szentbeszédében Rédly Elemér. Mint emlékeztetett: ekkor kezdődött az egyházüldözés is, amelynek során államosították az iskolákat, letartoztatták Mindszenty bíborost, sokakat elítéltek, bebörtönöztek a hitük miatt, feloszlatták a szerzetesrendeket. Az ateista propagandáról azt mondták, hogy világnézeti harc. Ahol harc van, ott nemcsak lőnek, hanem védekezni is lehet. Ahol nem lehet védekezni, ott nem harc van, hanem mészárlás. 

Személyes hangvételű visszaemlékezésében a korra jellemző történetet osztott meg: “Győrben voltam káplán, amikor Magyarország szovjetek általi »felszabadításának« harmincadik évfordulóját ünnepelték. Az évforduló alkalmából szovjet újságírók érkeztek, hogy megkérdezzék a helyieket arról, hogyan emlékeznek a harminc éve történt eseményekre. Több győri asszony elmondta, hogy akkor gyilkolták meg Apor püspököt. Győri riport nem készült a jubileumról.”

Az egyház üldöztetésének e korszakára utalva Rédly Elemér hangsúlyozta: Beigazolódott, amit az ókorban Tertullianus mondott:

a keresztények vére magvetés, minél többet szórnak szét belőle, annál bőségesebb termést hoz.

Sokan meghallották az Úr hívó szavát, és követték őt.

Beszéde végén figyelmeztetett: a nyílt egyházüldözés ugyan megszűnt, de ma is van egyházellenes propaganda: Nyugat-Európában, ahonnan egykor a segítséget vártuk.

Kártékony lett az a szabadelvű gondolkodás, amely leszoktatta az embereket az áldozatvállalásról.

Napjainkban az emberek jogain van a hangsúly, a kötelességek gyakran feledésbe merülnek.

 

Forrás: Győri Egyházmegye

Iratkozzon fel hírlevelünkre