Keresztutat romboltak le Kínában

1903-ban alapított zarándokhelyen romboltak le katolikus keresztutat a hatóságok a kínai Honan tartományban. A Krisztus-ábrázolások eltüntetésére azután került sor, hogy a Miasszonyunk-kegyhelyért is felelős anjangi püspök nem hajtotta végre a korábbi, erre irányuló utasítást. 

A keresztutat múlt keddről szerdára virradó éjjel rombolták le, mondta Joseph Csang püspök, amikor „markológépek és kisteherautók érkeztek a környékre az éj leple alatt, mert a hatóságok attól féltek, hogy nappal túl sok keresztény tartózkodik a templom környékén” – olvasható az UCA News ázsiai katolikus hírportálon.

Helyi szerzetesnővérek videóra vették és fényképeket is készítettek a rombolásról, és azokat különböző chatcsoportokban megosztották, így örökítve meg a vandalizmust. Egy szerzetesrend információi szerint a kommunista párt ezzel példát akart statuálni, mondván, hogy a kormány „eltűri a katolicizmus létezését, de fejlődni nem engedi”.

A – Tiencsiacsing községben található – Kármelhegyi Miasszonyunk-kegyhely Honan tartomány egyetlen zarándokhelye. A kegyhely Stefano Scarella püspök (Külmissziók Pápai Intézete) kezdeményezésére jött létre, aki 1884-től haláláig, 1902-ig Észak-Honan apostoli helynöke volt. Scarella a kegyhelyet Szűz Máriának ajánlotta, hálából, amiért megoltalmazta a  misszionáriusokat a boxerlázadás idején.

A kegyhely július 16-án tartja éves ünnepét, amire korábban zarándokok ezrei indultak útra a közeli Hopej és Sanhszi tartományokból. 1987-ben a kormány betiltotta a nagyobb zarándoklatokat, és a zarándokok számát háromszázban maximálta.

Annak ellenére, hogy a kegyhely régóta szerves része a tartomány életének, a mostani vandalizmus után bizonytalanná vált a jövője.

A Kármelhegyi Miasszonyunk-kegyhely megrongálása a vallásszabadság elleni támadások sorába illeszkedik. Tavaly ősszel ugyanebben a tartományban egy protestáns templomot bontottak le, februárban pedig Honan tartomány városaiban betiltották a vallásos anyagok terjesztését.

Forrás: Magyar Kurír

Iratkozzon fel hírlevelünkre