Jeruzsálemi érsek: az eddig ismert Közel-Kelet nem létezik többé

A vallási közösségek biztonsági helyzete egy változó világban címmel Budapesten tartott konferencián Pierbattista Pizzaballa OFM érsek arra hívta fel a figyelmet, nem létezik többé az a Közel-Kelet, amelyet a múlt században ismertünk.

A konferencián – amelyen Soltész Miklós államtitkár is felszólalt – a jeruzsálemi érsek a Magyar Kurír tudósítása szerint kifejtette: ahhoz, hogy megértsük a mai helyzetet, új fejjel kell gondolkodnunk. A jövő kiszámíthatatlan az ott élők számára – mondta. Ezért, bár elvitathatatlan, hogy a megmaradás és a helyben maradás a fő cél a térségben, mégis számolni kell azzal, hogy a menekülni kényszerülők a távozás mellett döntenek, és jogosan félnek attól, hogy visszatérjenek.

Pizzaballa érsek hangsúlyozta: összehangolt cselekvésre lenne szükség. Kiemelt jelentőségű az infrastruktúra fejlesztése, mert gazdasági fejlődés nélkül nem várható javulás. A térség gazdag erőforrásokban, de a népesség mégis nagyon szegény. Nincs infrastruktúra, nagy a munkanélküliség – sorolta a problémákat, melyek kiváltják a kivándorlást és táptalajt képeznek a fundamentalizmus számára. Felhívta a figyelmet arra is, hogy lehet, hogy az ISIS politikailag megsemmisült, de az ideológia, amely vezette híveit, ma is él.

Magyar Kurír tudósításából kiderült: az érsek emlékeztetett arra is, hogy a vallási hovatartozás fontos része a térséget destabilizáló konfliktusoknak, de a háttérben mindenütt ott van az erőforrásokért, a hatalmi dominanciáért vívott harc. 

A Magyar Kurír teljes tudósítása itt olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre