Irak a választások után – a káld katolikus pátriárka gratulált a választás győztesének

Louis Raphael Sako káld katolikus pátriárka telefonon gratulált a síita Muqtada al-Sadrnek, aki meglepetésszerű sikert aratott a legutóbbi iraki parlamenti választásokon. A beszélgetés során a pátriárka reményét fejezte ki a jövőt illetően. Abban bízik, hogy az új kormányzat minden iraki ember közös érdekét fogja képviselni – írta meg a fides.org a Káld Katolikus Egyházra hivatkozva.

A választások szoros eredményeképpen egyetlen erő sem tudott többséget szerezni a 329 fős iraki parlamentben. A korábbi miniszterelnök, Haider al-Abadi pártja a vártnál rosszabbul szerepelt a maga 42 parlamenti helyével, azonban győzelmet aratott Ninive tartományban, ahol nagy számban élnek keresztények, azaz Moszulban és környékén, ahonnan a külföldi partnerekkel együttműködve al-Abadi irányításával kiűzték az Iszlám Államot.

Az, hogy ki lesz az új miniszterelnök, egyelőre nem tisztázott, ugyanis Sadr – a New York Times szerint – támogatná Abadit abban, hogy a továbbiakban is miniszterelnökként folytassa – ő volt az, aki az USA-val együtt szállt szembe az Iszlám Állammal. Az iraki parlamentben a keresztény pártoknak, politikai tömörüléseknek öt hely mindenképp fenn van tartva, hogy képviselhessék saját felekezeteiket. Az USA által 2003-ban Irak ellen indított katonai intervenció óta az iraki keresztények száma megközelítőleg hetven százalékkal csökkent és napjainkra a káld katolikus felekezetűek kerültek többségbe. Ennek is köszönhető, hogy az öt helyből négyet ők kaptak meg, egyet pedig az asszír Immanuel Khoshaba, aki a dohuki kormányzóságban élő keresztényeket fogja képviselni.

Muqtada Al-Sadr megköszönte Sako pátriárka szavait és megerősítette abbéli szándékát hogy „támogatni fogja a keresztényeket” Irakban. Ezt követően május 20-án Ferenc pápa bejelentette a bíborosok gyülekezete következő ülésének időpontját, ami így június 29-re fog esni, ahol tizennégy új bíborost fognak felavatni, köztük Louis Sako-t is.

A kinevezéshez az iraki külügyminisztérium is gratulációját fejezte ki, amiben méltatta a pátriárka eddigi munkáját, aminek során az újjáépítésben és megközelítőleg nyolcezer család hazatérésében volt hatalmas szerepe az ENSZ-ben és az Európai Unióban szervezett adománygyűjtésekben.

A leendő bíboros május 19-i üzenetében a választások eredményére reagálva felhívta az iraki keresztény politikusok figyelmét, hogy ”le kell vonni a választások következtetéseit, mert ha egyszer rátesszük a kezünket a vérző sebre, akkor képesek leszünk kialakítani egy új jövőképet, és egymást támogatva megőrizni azt a kevés (parlamenti) kvótát és az ezzel járó függetlenséget, ami végső soron a méltóságunkat és az egységünket szolgálja.”

Forrás: World Watch Monitor; Fides

Kép: madhyamam.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre