Tíz szíriai kurd került válságos állapotba, miután rájuk támadtak a görögországi Moriában

Leszbosz szigetének keleti részén, a moria-i menekülttáborban szíriai és iraki arab menekültek támadtak rá számos családra – állítja Sarbast Mohammed, a Kurd Demokrata Párt görögországi képviselője.

A Magyar Idők szerint a kurdok mellett voltak keresztények, jazidik és ateisták is, akiket azért kezdtek el fém rudakkal ütlegelni, mert nem voltak hajlandóak böjtölni a május közepe óta tartó ramadán idején.

A képviselő szerint a menekülttáborban múlt hét végén kirobbant konfliktusnak nincsenek halálos áldozatai, de súlyos és könnyebb sérültjei igen, összesen hetvenkettő. A görög hatóságok ez idáig három arab származású embert tartóztattak le, akik feltehetően felelősek a konfliktus kirobbantásáért. Sarbast Mohammed szerint számos menekült az Iszlám Állam szélsőséges ideológiájának követője.

A Kurdistan 24-nak azonban több szemtanú is megerősítette, hogy négy szíriai kurdot öltek meg a táborban az összecsapások során. „Szíriai és iraki arab menekültek támadták rá kurd családokra vallási és etnikai alapon és négy embert öltek meg. Köztük volt Izzat Tarbush, Kaniwar Tarbush, az unokatestvéreim és még két ember Afrinból” – tette hozzá Moro Tarbush, egy szíriai kurd menekült a táborból.

Az ötezres menekülttábor csak egy kis része annak a hatvanezer embernek, akik jelenleg Görögországban tartózkodnak azzal a céllal, hogy eljussanak Nyugat-Európába.

(Kurdistan 24)

Iratkozzon fel hírlevelünkre