Észak-Korea: letartóztatás, munkatábor és kivégzés is járhat vallásos megnyilvánulásért

A diktatúrából megszökötteknek csupán négy százaléka látott Bibliát életében, ami jól mutatja, hogyan viszonyulnak a hatóságok a kommunista diktatúrában a valláshoz.

Az amerikai külügyminisztérium által nemrég nyilvánosságra hozott jelentés a 2017-es évet dolgozza fel és bemutatja a vallásszabadság helyzetét világszerte. A dokumentum nyolcvan és százhúszezer közé teszi azok számát, akik jelenleg is fogolytáborban vannak Észak-Koreában, sokan közülük vallási okok miatt.

A diktatúráról készült jelentés különösen is megdöbbentő. Az amerikai kormányzat megközelítőleg 25,2 millióra becsüli a lakosságot, az ENSZ szerint pedig ebből a keresztények száma kettő és négyszázezer közötti lehet.

Az országból sikeresen disszidálók elmondása alapján a vallásukat gyakorolni kívánó embereknek erre csak rejtve van lehetőségük, mert félő, hogy a szomszédok, kollégák, munkatársak vagy mások egyszerűen jelentenék a hatóságok felé – írja a jelentés. Számos Észak-Koreán kívül működő civilszervezet és NGO számol be arról, hogy a „földalatti” egyházként működő közösségek tagjait letartóztatják, megverik, megkínozzák őket és van, hogy meg is ölik a hitüket felvállalni merő embereket.

Az ima, az éneklés és a Biblia olvasása súlyos büntetéshez vezet, többek között munkatábor is járhat érte. Ellentmondásos viszont, hogy egy 2014-ben bevezetett észak-koreai szabályozás szerint „a vallásszabadságot az állam törvény által garantálja, a szükséges mértékig, a társadalmi rend, egészség, szociális biztonság, az értékrend és az ember érdekében.”

Michael Foust (via Christianheadlines)

Korábbi cikkünket az Észak-Koreát érintő geopolitikai változások keresztény közösségekre gyakorolt várható hatásáról itt olvashatja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre