Algéria: újabb két protestáns templomot zártak be minden indoklás nélkül

Az algériai hatóságok ismét templomokat zártak be a múlt hét végén az észak-keleti Kabilia tartományban, miközben a keresztény közösségek gyarapodása mellett növekszik az állami nyomásgyakorlás is.

Az egyik templom Ait-Mellikeche-ben, a fővárostól kétszáz kilométerre, keletre fekszik. Az épületet 2005-ben emelték és hetente több mint kétszázan vesznek részt a szertartásokon.

A templom a legnagyobb protestáns ernyőszervezethez tartozik Algériában (EPA – Eglises Protestantes d’Algerie). A bezárás derült égből villámcsapásként érte a híveket, akik vezetője – az anonimitás feltételével – elmondta a World Watch Monitornak, hogy

„a pénteken kiérkező tisztviselők egészen egyszerűen lezárták a templom bejáratát mindenfajta értesítés nélkül, éppen úgy, ahogy az ezt megelőző esetekben is.”

Május 28-án a közösség néhány vezetője a rendőrségen próbált meg megtudni valamit az ügy hátteréről, azonban semmi érdemlegeset nem tudtak meg, azon kívül, hogy érdeklődjenek a préfet-nél (a helyi közigazgatási hivatal vezetője – a szerk.), mert ő rendelte el a bezárást.

A másik templomot Maatkas városában zárták be, szintén Algírtól keletre és az eset kísértetiesen hasonlít az előzőre, ahol semmilyen hivatalos indoklás nem volt. A hatvan főt számláló fiatal közösség még nem tagja az EPA ernyőszervezetének, de a bezárás szempontjából ennek – úgy tűnik – nem volt jelentősége.  A közösség egyik vezetője – szintén neve elhallgatását kérve – elmondta, hogy felhívták a rendőrségtől, hogy hivatalos utasítás alapján be fogják zárni a templomot, ami szombat reggel meg is történt.

A Middle East Concern keresztény jogvédő szervezet szerint az algériai hatóságok az elmúlt hónapokban egyre inkább megnehezítették a keresztény közösségek életét, aminek szemmel látható jelei vannak. Ahogy arról a WWM is beszámolt, az algériai protestáns egyházakat tömörítő EPA május 18-án felszólította az algériai kormányt, hogy vonja vissza a már eddig bezáratott templomokkal kapcsolatos döntéseit és adja meg a vallási kisebbségeknek kijáró jogokat, amely az alkotmányban is rögzítve van.

Az EPA 1974 óta elismert vallási szervezet, azonban egy jogi csavarral 2012-ben egy megismételt regisztrációra kötelezték őket, és annak ellenére, hogy minden előírásnak megfelelnek, még mindig nem kapták meg a hivatalos állami válaszlevelet az eredményről, ami azt jelenti, hogy végső soron jelenleg nincs hivatalos jogi státuszuk. Mustafa Krim, Ali Khidri és Youssef Ourahmane az EPA képviseletében jelenleg is azért lobbiznak többek között az USA-ban, Angliában és Franciaországban, hogy Algéria biztosítsa számukra az alapvető jogokat, amely benne foglaltatik Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának 18. cikkelyében is.

Fordította: Dallos Bence

Forrás: World Watch Monitor

Képek: WWM

Iratkozzon fel hírlevelünkre