2900 civilt végzett ki kalifátusa kikiáltása óta az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet 2900 civilt végzett ki azóta, hogy kikiáltotta kalifátusát Szíriában – közölte kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH).

A londoni székhelyű szervezet jelentése szerint a civilek részét képezik annak az 5170 embernek, a rivális csoportok fegyvereseinek, kormánykatonáknak, akiket az IS terroristái meggyilkoltak azóta, hogy 2014 júniusában megteremtették sajátos államformájukat.

Az OSDH adatai szerint az Iszlám Állam jelenleg Szíria területének csupán három százalékát ellenőrzi, miután hatalmas területeket voltak kénytelenek feladni a szíriai kormánycsapatok és az Egyesült Államok által támogatott Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF). 

Napjainkban az IS a kelet-szíriai Homsz, valamint a délkelet-szíriai Deir-ez-Zór tartomány egyes sivatagi zárványterületeit felügyeli, akárcsak a déli Daraa tartomány Jarmúk területén, valamint az északi Haszaka tartományban fekvő néhány enklávét.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja szerint a szíriai hadsereg és az SDF heves harcokat folytat Deir-ez-Zór tartományban, ahol az IS váratlan támadásokkal igyekszik megzavarni az ellene harcoló erőket – számolt be az OSDH.

MTI/S4C

Kép forrása: blikk.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre!