Növekvő keresztényellenesség Indiában

A keresztényellenes erőszakcselekmények száma folyamatosan növekszik Indiában. 2017-ben legalább 351 ilyen tárgyú rendőrségi feljelentés történt – a számot azért nehéz pontosan meghatározni, mert a rendőrség sok esetben megtagadja a jegyzőkönyv felvételét, illetve gyakoriak az olyan esetek is, amikor az áldozat az őt ért fenyegetések hatására nem is mer feljelentést tenni.

A keresztények helyzetét vizsgáló szervezetek, közöttük az Indiai Evangéliumi Szövetség (Evangelical Fellowship of India) kutatásai szerint a 2014-től 2018-ig terjedő időszakban a keresztényeknek egyre növekvő számú támadást kellett hindu nacionalisták által elszenvedniük Indiában: a legkeményebb, legtraumatikusabb időszak pedig a 2018-as év első négy hónapja volt.

A Fides vatikáni hírügynökség jelentése szerint a legtöbb keresztények elleni erőszakos cselekményt Tamil Nadues államban követték el, ahol ötvenkét esetet regisztráltak. A listában Uttar Pradesh következik ötven esettel, majd Chhattisgarh negyvenhárommal, Maharashtra harmincnyolccal és Madhya Pradesh harminchattal. Az olyan helyeken, mint Tamil, az ilyen jellegű erőszak okai a kasztrendszerből fakadó diszkriminációból eredeztethetőek: az áldozatok legnagyobb része az alacsony kasztokból származik, mint például a dalit kaszt, a voltaképpen kaszton kívüli, legalacsonyabb rangú csoport. A domináns kasztok ellenszenvvel viseltetnek a keresztény imacsoportokkal és az állami elnyomás ellen tiltakozókkal szemben. Nem ritka az emberrablás és a katolikus szerzetesnővérek megerőszakolása sem, ez utóbbi miatt az elmúlt négy évben három esetben tettek feljelentést.

A diszkriminációt az ország törvényei is elősegítik. Az alkotmány 341. passzusa büntetni rendeli az alacsonyabb kasztoknál a keresztény vagy iszlám hitre való áttérést. Ezen felül jogszabályi rendelkezések tiltják, hogy az ország mintegy 180 milliós dalit népessége a közszférában elhelyezkedhessen, illetve felsőoktatási intézménybe felvételt nyerhessen. És ez még nem minden:

az ország hét államának jogrendszerében léteznek olyan rendelkezések, amelyek a hit- és a vallás szabadságát csorbítják, sőt lehetővé teszik a keresztények bántalmazását, és az általuk létrehozott szervezetek vegzálását.

A mintegy 4000 szervezetet és személyt tömörítő indiai hálózat, a Wada Na Todo Abhiyan (WNTA) – magyar jelentése: „Ne Szegd meg az Ígéreted Kampány” – a kormány elszámoltathatóságáért küzd. A WNTA rendszeres jelentésekben szembesíti az indiai politikai vezetést a szegénységgel, társadalmi kirekesztéssel és diszkriminációval kapcsolatos tényekkel. Sajátos módszere, hogy a kormány ígéreteit és a valós helyzetet állítja szembe egymással. A WNTA jelentései is felhívják a figyelmet arra, hogy az elmúlt négy évben a keresztényellenes erőszak növekedő tendenciát mutatott Indiában.

Fordította: Puskás Balázs

Forrás: ayudaalaiglesianecesitada.org, oxfamindia.org

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre