Ír népszavazás: magas részvétel mellett túlsúlyban az enyhítés mellett szavazók száma

Népszavazást tartottak Írországban az abortuszt szabályozó alkotmányos rendelkezés kivezetéséről. A kérdéses klauzúla azt mondja ki, hogy a magzat életét az anyáéval azonos szintű védelem illeti meg.

Magas részvétel mellett az igenek győzelmére, tehát az abortusz törvény megváltoztatására lehet számítani a szavazatok megszámlálása után. Az ír miniszterelnök, Leo Varadkar – aki politikai karrierje előtt orvosként dolgozott – az abortusztilalom eltörlése mellett kampányolt. “Nem akarok elhamarkodottan örülni, de mindenütt magas volt a részvétel, így remélem, hogy az igenek győznek” – mondta Varadkar. Évente több ezer ír nő utazik külföldre, hogy nem kívánt terhességét megszakíttassa. Mások tizennégy év börtönt kockáztatnak interneten vásárolt esemény utáni tabletták bevételével.

Az egyik, Euronewsnak nyilatkozó nő szerint nem kellene megváltoztatni a jelenlegi szabályozást.”Sokat gondolkoztam azon, mi a helyes.

“Arra jutottam, hogy nincs jogunk elvenni senki életét. Az élet szent, és ezért nemmel szavaztam.”

A szavazóhelyiségek helyi idő szerint 10-kor, magyar idő szerint 11-kor zártak, és az Irish Times megbízásából készített exit poll szerint az enyhítésre szavazó igenek aránya 68 százalék lesz, ennek megfelelően a nemek 32-t kaphatnak. A felmérést az Ipsos csinálta, 4000 szavazót kérdeztek meg 160 helyszínen. A legmagasabb igen-arány Dublinban volt, ahol 77 százalékot kapott az enyhítés. Ami ennél is meglepőbb, hogy még a hagyományosan konzervatívabb-katolikusabb vidéki Írország is 60 százalékban az igenekre voksolt.  A nők 70 százalékban voksoltak az igenre, a férfiaknál ez 65 százalék. A nemek csak a 65 év feletti korosztályban győztek, a 18-24 éves korosztály például 87 százalékban az enyhítésre adta a voksát.

Hogy milyen mértékben fog módosulni a szabályozás, az még koránt sincs eldöntve, azonban az alkotmány módosítása után a következő mondat fog benne megjelenni: „A törvények szabályozhatják a terhesség megszakításának feltételeit.” Az, hogy ez pontosan mit jelent és milyen tartalommal bír, egyelőre nehéz megmondani, azonban az ír kormány a maga részéről egyértelművé tette, hogy a várandósság tizenkettedik hetéig feltételek nélkül, emellett pedig az anya életének kockáztatása vagy  egészségügyi válsághelyzete, valamint a magzat károsodása esetén engedélyezné az abortusz végrehajtását. 

Ami aggasztó, hogy ha egy mély, katolikus gyökerekkel rendelkező ország törvényileg lehetővé teszi az abortuszt, akkor félő, hogy ez több, más európai országban is új, még inkább engedékeny hozzáállást fog eredményezni a közeljövőben az ír példa nyomán. 

Forrás: Index.hu, Heti Válasz

Kép: AFP

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre