Újjáéledt az a templom, amelynek helyreállításában a magyar görögkatolikusok is segítettek

2017 márciusától kezdve tízmillió forintot gyűjtött össze a Görögkatolikus Egyház a szíriai település, Al-Dmeine lakói számára. A hívek, a Szent Lukács Szeretetszolgálat és a görögkatolikus egyházmegyék adományát Kocsis Fülöp érsek-metropolita személyesen vitte el június 8-án. 

A magyar hívek pénzadományát – többekkel egyeztetve – Al-dmeine település templomának felújítására szánta a Metropólia. Ez a legnagyobb templom a környéken, 600 férőhelyes, a község pedig 3900 lelkes. Most a háború miatt csak körülbelül 2500-an élnek itt.

Az épületet 2018-ra sikerült helyreállítani. Bár még szükség van további javításokra, ez év virágvasárnapján megünnepelhették, hogy Isten segítségével ismét van használható templomuk.  

Az idei virágvasásnapi ünnepen George Haskours, a helybeli parókus köszönetet mondott a magyar görögkatolikusoknak. Ez az arab nyelvű köszöntés (videó) a következőképp hangzott:

„Az al-dmeinei parókia nevében köszönetünket fejezem ki a magyar Görögkatolikus Metropóliának és külön Fülöp érsek atyának, mert a tőlük kapott adományból építettük újjá a templom teljes tetőszerkezetét, az egész nyugati falat és a templomtornyot. Köszönjük Biankának (Speidl Bianka a Migrációkutató Intézet vezető kutatója – a szerk.), aki itt van velünk és Bushrának is, akik segítettek az ügyben. Köszönjük az egész közösség nevében a segítséget és a hozzájárulást templomunk szépségének helyreállításához. A külső falon elhelyezett két ikon Mtanios és Rakan Nadim Qarduh adománya. Az ikonok Szent Antalt és Szent Györgyöt ábrázolják, akik templomunk védőszentjei.”

Az Al-dmeine-iek a Szent Liturgia után körmenettel is megünnepelték azt, hogy remélhetőleg egy korszak lezárult és soha többé nem kell átélniük a borzalmakat.

Fülöp metropolita 2018-ban is járt Szíriában, az akkor összegyűjtött adományt iskoláztatásra fordítják Damaszkuszban. Orosz Atanáz püspök húsvét után utazik ki Damaszkuszba és Aleppóba, és ezen útja során is jelentős támogatást visz a rászoruló görögkatolikusoknak, amely a legutóbbi látogatás óta gyűlt össze.

Hiszen a közel-keleti helyzet még korántsem jutott nyugvópontra, s a Metropólia továbbra is szívén viseli az üldözött keresztények sorsát, amihez a legkisebb segítség is jól jön. 

Az adakozásról itt tájékozódhat.  

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb