Szélsőséges nacionalisták rongálhattak meg egy templomot a Golán-fennsíkon

Ismeretlen tettesek rongálták meg a Golán-fennsíkon levő Banias község elhagyatott templomát. Az izraeli hatóságok szerint szélsőséges nacionalisták lehettek az elkövetők, az ügyben nyomozást indítottak – közölte a linga.org.

 

Jelentős anyagi károkat okoztak ismeretlen tettesek Banias község azonos nevű templomán. A támadók letörték a templom tornyán lévő keresztet, majd elmenekültek – adta hírül az arab48.com

Az izraeli Reshet Bet Rádió információi szerint lakossági bejelentés történt az ügyben, melynek kivizsgálására nyomozást indított el a helyi hatóság.

Banias templom a rongálás előtt

A Banias templom az 1967-es arab-izraeli háború óta üresen áll. A háború során Szíria elvesztette a Golán-fennsík jelentős részét, a térség keresztény lakosságának többsége Damaszkuszba menekült. Az elmúlt időben a megmaradt keresztény közösség tagjai adományokat gyűjtöttek, hogy helyrehozzák a templomot.

A támadók keresztényellenes szöveget írtak a templom kapujára

Ennek a hírnek a hatására érhette támadás az ötven évvel ezelőtt bezárt templomot – véli egy helyi lakos.

December elején hasonló támadás érte a szintén a Golán-fennsíkon található Maaloul templomot. A tanúk szerint egy szélsőséges izraeli fiatalember próbálta meg feldönteni a templom udvarán álló nagy, fémvázból készült keresztet, de nem sikerült neki. Miután két helyi lakos odasietett, az elkövető elmenekült.

A Malaloul templom udvarán megrongált kereszt

2015 júniusában A Dombok Ifjai nevű szélsőséges izraeli szervezet tagjai gyújtották fel az Al-Tabagha település történelmi Kenyér és Hal templomát.

A felgyújtott Kenyér és Hal templom

S4C.News – Kassab Adonis

Képek: linga.org, arab48.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb