Elraboltak egy keresztényt a Sínai-félszigeten

A kopt férfi egy mikrobuszban utazott át a Sínai-félszigeten, mikor az iszlamista fegyveresek rajtaütöttek és elhurcolták. Az eset január 18-án történt.

 

 

Abeed Nakhla Yassa épp al-Arish városába tartott, abba a városba, mely eredetileg otthonául szolgált az évek során, és amelyet 2017-ben a szélsőségesek keresztény-gyilkosságainak következtében – félelemből – elhagyni kényszerült. Akkor három hét leforgása alatt hét keresztény emberrel végeztek az iszlamisták. Az áldozat unokaöccsének nyilatkozata szerint, Abeed egy üzleti dolog felgöngyölítése végett tért volna vissza a városba, jelenti az ICC.

A szemtanúk szerint a mikrobuszt al-Arishtól 50 km-re állította meg egy csapat fegyveres ember, személyi okmányokat ellenőrizni. Besorozott rendőr és katonai újoncokat kerestek, de mikor meglátták Abeed személyiét – ezen egyértelműen fel van tüntetve, hogy az illető keresztény-e, lévén az ország hivatalos államvallása az iszlám, és a nem-muszlimok csökkentett jogokkal rendelkeznek – azonnal félreállították. A busz folytathatta az útját, Abeedot azonban elhurcolták. A biztonsági hatóságok azt állítják, hogy egy emberrablót megöltek, kettőt pedig megsebesítettek, Abeed hollétéről viszont semmi nem derült ki. A legnagyobb valószínűség szerint megölték.

A Sínai-félsziget a keresztények élete, vagy csupán a fennsíkon való átutazása szempontjából a legveszélyesebb területek közé tartozik. A 2017-ben történt keresztények ellen elkövetett támadások sorozatának következtében több száz al-Arishi család menekült el a térségből.

Azóta minden keresztényt megöltek, aki megpróbált volna visszatérni a városban lévő otthonába.

A legutóbbi ilyen eset január 13-án történt, mikor keresztények után kutatva a szélsőséges fegyveresek lerohanták al-Arish-t, és könyörtelenül lelőttek mindenkit, akit csak találtak.

Az egyiptomi hatóságok egy régóta elhúzódó és nagyon zavaros harcot vív a térségben munkálkodó iszlamistákkal, hogy visszaállítsák a biztonságos élethez szükséges körülményeket, egyáltalán a normális állapotokat, mindeddig inkább kevesebb, mint több sikerrel. Az elmenekült keresztények, pedig továbbra is a menekült és otthonukból elüldözött emberek sorsának keresztjét viselik.

Varga Gergő Zoltán

 

Kép forrása: ICC

Iratkozzon fel hírlevelünkre