Visszatért az élet a világ egyetlen arámi keresztény falujába

Öt évvel ezelőtt ezen a napon rohanták le iszlamista csoportok a szíriai Maloulát. A kétezer éves szír-arámi keresztény falu soha nem látott pusztítást vészelt át.

 

Az Anti-Libanon keleti oldalán húzódó Qalamoun hegység egyik kis völgyében található Maloula. A Damaszkusztól 45 kilométerre lévő arámi település a Közel-keleti keresztények egyik legfontosabb zarándokhelye, mivel Tamás és Pál apostolok is megfordultak itt. A település védőszentje Szent Tekla, akinek mumifikálódott holttestét a mai napig megőrizték egy barlangkápolnában.

Arámi nyelvű imádság:

A település lakossága a világon egyedülálló módon őrizte meg az arámi nyelvnek azt nyugati dialektusát, amin Jézus Krisztus is tanított.

2013. szeptember 4.-én a nyugat felől ostromlott kis települést lerohanták az iszlamisták. A település kapujánál lévő katonai ellenőrzőpontnál egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát, megadva a jelet a dzsihadista társainak. A több hetes ostromban kifáradt maloulai férfiak csak pár óráig tudták tartani az állásaikat. Több mint húsz maloulai férfi élete árán a lakosság többsége el tudott menekülni a szomszédos keresztény falvakba.

A településen csak pár muszlim család élt, akik fel voltak készülve a támadásra. Szélsőséges ideológiát követő sejkeken keresztül éveken át anyagi támogatásban részesítették őket, várva a megfelelő időt arra, hogy fellázadjanak és a dzsihadisták oldalán harcoljanak. Az iszlamista zsoldosok sorra járták a házakat, a helyi muszlim férfiak segítségével hamar kiderítették, melyikben laknak keresztények, és ha éppen otthon találtak valakit, ki is végezték.

Volt olyan család, amelynek tagjai közül három férfi halt meg, mert a terroristák rájuk törték az ajtót, majd kézigránátot dobtak be a szobában elbújt emberekre.

A dzsihádisták szándékosan összetörték a kereszteket, megszentségtelenítették és kifosztották a templomokat. Az antik ikonokat és kegytárgyakat a terroristák a feketepiacon értékesítették, egy részük visszakerült Maloulába, a legtöbb műkincs nyomtalanul elveszett.

2013. október végén a Szíriai Arab Hadsereg felszabadította Maloulát, de december 3.-án az Al-Kaida szíriai ága, az al-Nuszra Front fegyveresei ismét lerohanták a hegyvidéki falut és elraboltak tizenkét apácát. A szerzetesnővéreket Libanonba hurcolták, akikért cserébe 150 dzsihadista nő szabadon bocsájtását követelték. Katari közvetítésen keresztül a damaszkuszi vezetés kiszabadította az elrabolt apácákat.

2013. április 14.-én a szíriai hadsereg egy hétig tartó offenzívája után sikeresen felszabadította a terroristák uralma alól Maloulát.

A damaszkuszi vezetés azonnal megkezdte a közművek és az házak helyreállítását. Bár a település felszabadult, de a környéken egészen 2018 tavaszáig tartott a háború. Időközben sok lakos visszatért, először csak körülnéztek, de később hozzáláttak a romeltakarításhoz. Mindent megtesznek azért, hogy a településük újra benépesüljön.

A helyi keresztény egyházak is  támogatják a lakosság visszatérését. A templomokat, oktatási és szociális intézményeket már helyreállították. Sok segítség érkezik külföldi közösségektől, azon belül Magyarországról is.

Virágvasárnap a sződligeti katolikus templom közössége szervezet előadást és adománygyűjtő futóversenyt a maloulai lakosság megsegítéséért.

Április második felében Böjte Csaba ferences, Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes és Hölvényi György EP-képviselő a háború sújtotta Szíriába utaztak, hogy megismerjék a vértanúkban bővelkedő keresztény egyházak helyzetét.

Augusztusban a Magyarországi Görögkatolikus Metropólia vezetője, Kocsis Fülöp atya tett látogatást Szíriába és azon belül Maloulába magával vitte az egyház adományát.

A hajdanán még tizenötezer fős település lélekszáma mára három ezer főre csökkent és egyelőre csak pár százan költöztek vissza. Akik házait még nem állították helyre minden hétvégén hazalátogatnak, és a rokonságnál alszanak. Hét év háború után az ünnepeken Maloula utcái ismét megtelnek zarándokokkal, hogy részt vegyenek az ünnepi körmentekben és a maloulaiakkal skandálják közösen a település jelszavát:

Dicsőítsd Istent! Imádkozz! Emeld magasba a keresztedet!

Szent Kereszt ünnepsége:

Maloula kétezer éves történelme során még soha nem szenvedett el akkora pusztítást, mint amint átélt ebben a véres háborúban. De a maloulai emberek hűek hazájukhoz, hitükhöz és falujukhoz. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy egyedülálló módon tudták megőrizni keresztény hitüket és Jézus nyelvét, az arámit.

S4C.news – Kassab Adonis

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

'Fel a tetejéhez' gomb