Stadion revans

Nem kapott többet másfél évnél. Koncepciósan rábizonyították egy csekély összeg eltulajdonítását, amelyből semmi sem volt igaz. Bár egy esetben akár még meg is vádolhatták volna a munkahelyi lopás bűnével. Bokszoló volt, jó barátságban állt Papp Lacival.

Az egyik építkezésen az elhasználódott parkettát kellett felbontani. Nagyapám, miután megvizsgálta a bontott anyag minőségét, további használatra alkalmatlannak nyilvánította. Papp László azonban még úgy gondolta, neki jó lesz lerakni valamelyik szobájában. A hulladékanyagot elszállító teherautóst rávette, hogy nála tegye le az árut.

Amikor nagyapámat ezzel az üggyel hozták kapcsolatba, Papp Laci barátja védte meg, megmutatva, hogy a parketta valóban silány minőségű és gombás volt már. Ezt bizonyította a híres sportoló bútorainak megpenészedése is. Így hát ez a vád ejtve lett, ám a kreatív kommunisták találtak más koholmányt.

Mátravölgyi Gyula soha nem rejtette véka alá a rendszerrel kapcsolatos negatív véleményét. Misére ritkán járt, viszont mindegyik templom előtt levette a kalapját és keresztet vetett.

Anyám mesélte, hogy egy olyan házban laktak Budapesten, amelyet minden irányból munkásőr szomszédok vettek körül. Bizonyára hamar feltűnést kelthetett, hogy nagyapám mind a három lányát – amikor még lehetett – beíratta az iskolai hittanra, ahova a rendszertől való félelemből szinte már alig küldtek gyereket. Édesapjuk kiállása a lányai „tanulmányi előmenetelében” ütött vissza hátrányosan.

Nagyapám nagyon szerette a focit. Az osztrák feleségét is egy focimeccsen ismerte meg. Középső lányát – aki az édesanyám lett – mindig szívesen elvitte a meccsekre szurkolni, és ő lelkesen ment is vele, mert kapott fruttit meg szotyit.

Örülök, hogy az elkészült Puskás Aréna azért megőrzött valamit a korábbi Népstadion díszítőelemeiből, amely emlékeztethet a Főépítésvezetőre. Tudom, hogy amikor a családommal majd elhaladok a Stefánián az új épület mellett, eszembe fog jutni nagyapám szilárd kiállása. Hitt az emberben és szerette az életet – benne a focit.

A Népstadion főépítésvezetőjeként is ez hajthatta, nem pedig Rákosi elvtárs dicsőítése. Az ő és a hozzá hasonlók hitéből épülhetett újjá ez a mostanra elkészült stadion is ebben a harminc éve szabad országban. Én ezt fogom elmesélni a gyerekeimnek…

Fotó: Vasárnap.hu

Kapcsolódó cikkeink:

Isten a színfalak mögött dolgozik – Noel Richards a Vasárnap.hu-nak

Isten a színfalak mögött dolgozik – Noel Richards a Vasárnap.hu-nak

Isten a színfalak mögött dolgozik – Noel Richards a Vasárnap.hu-nak

Isten a színfalak mögött dolgozik – Noel Richards a Vasárnap.hu-nak


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb