Légtüneménytan a zene világnapján

Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975-ben az UNESCO október 1-jét a zene világnapjává nyilvánította. A hegedűművész első alkalommal így köszöntötte e napot ünneplőket: „A szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást, amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának”.

Mindig is keresték a szavakat a bölcselők, dadogni kezdtek minden idők gondolkodói, amikor a zenéről kívántak beszélni. Ilyeneket próbáltak mondani:

„A zene összeköti az embereket valami feljebbvalóval, a zene kimondja azt, ami kimondhatatlan… – A zene híd a föld és a menny között… – A szavak ébresztik fel az elmét. A dallam a szívet… – A zene olyan örömöt okoz, amelyet az emberi természet nem nélkülözhet… – Ahol elfogynak a szavak, ott segít a zene… – A zene vigasztalás, magasrendű öröm minden ember számára… – A zene magasabb rendű megnyilatkozás, mint minden bölcsesség és filozófia… – Az élet zene nélkül egyszerűen tévedés, vesződség…”.

Ami bizonyosnak tűnik: a zene a káoszból rendet teremt, a ritmus a széttartót összefogja, a melódia a megszakítottat folytonossá varázsolja, a harmónia az össze nem illőket összeegyezteti.

Úgy tűnik, ha az ember megüt valamit vagy megpenget, netán belefúj, zene lehet belőle. Ma „kimondja azt, ami kimondhatatlan” számos nem mindennapi hangszer.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre