Húsz éve hunyt el Békés Gellért bencés szerzetes, Újszövetség-fordító

Békés József Gellért 1915. január 3-án született Budapesten, gimnáziumi tanulmányait a budapesti Szent Benedek Bencés Gimnáziumban végezte. Már gyermekkorában kitűnt diáktársai közül kiváló adottságaival és jó szellemi képességeivel. Emellett mindig nagy lelkesedéssel és szorgalommal tanult, amivel bencés tanárai és diáktársai tiszteletét és megbecsülését is kivívta. Cserkész volt, verselt, iskolai ünnepélyeken szerepelt, felsős korában a Bencés Diák című iskolaújság szerkesztését is rábízták.

17 évesen lépett be a bencés rendbe; 1936-ban tett ünnepélyes fogadalmat, 1938. szeptember 11-én áldozópappá szentelték. 1940-ben a Pápai Szent Anzelm Egyetemen teológiai diplomát és doktorátust szerzett. 

A második világháború során a Nemzetközi Vöröskereszt lelkészeként részt vállalt a zsidók és más menekültek mentésében. 

A határon túl élő magyar bencések elöljárójaként és a római Szent Anzelm Prímásapátság perjeleként sokáig külföldön tartózkodott – 1992-ben tért haza Magyarországra, és a Pannonhalmi Területi Apátság általános helynökeként működött haláláig.

Budapesten és Pannonhalmán egyaránt tanított (a Kalazantinum Piarista és a Szent Gellért Hittudományi Főiskolán),valamint 1959-től egészen halálig a Magyar Katolikus Szemle főszerkesztőjeként dolgozott. 

Egyik legkiemelkedőbb munkájaként tartjuk számon, hogy

1948 és 1951 között Dalos Patrik oratoriánus szerzetessel közösen (újra)fordította az Újszövetséget, mely több mint egy tucat kiadást élt meg. 

A Rómában kiadott 300-350 ezer példány kétharmada Magyarországra került – 1956-ban például egyszerre ötvenezer érkezett.

„Titkon mindig abban reménykedtem, hogy ezt az Új­szövetséget egyszer majd Magyarországon is ki lehet adni. Éle­tem egyik nagy álma teljesült most, hogy ezt megérhettem.” 

Békés Gellért főszerkesztői tevékenysége mellett számos teológiai, főként az ökumené tárgykörében írott könyv és több száz tanulmány szerzője volt. 80. születésnapja alkalmából rendtársai, tanítványai hálás szeretettel köszöntötték. Tanítványai gondozásában kétkötetes emlékkönyv is megjelent erre az alkalomra.

Békés Gellért bencés szerzetes élete során számos kitüntetést és elismerést kapott,

munkásságát és szolgálatait 1997-ben Széchenyi-díjjal jutalmazták. 

1999. augusztus 9-én helyezték örök nyugalomra a Pannonhalmi Bencés Főapátság Boldogasszony-kápolnájának kriptájában.

A szöveg megírásához segítséget a biblia-tarsulat.hu, valamint a vigilia.hu nyújtott. 
Képek forrása: pannonhalma.network.hu és unsplash.com

'Fel a tetejéhez' gomb