Egy szlovák párt is bejelentkezett a magyar összefogásért

Lényegében még le se írtuk, hogy mennyire sürgős összefognia a felvidéki magyarságnak, máris megérkezett rá a szlovák válasz. Az Új Szó magyar nyelvű szlovák napilap hétvégi száma interjút közöl Martin Dubécivel, a  Progresszív Szlovákia (PS) párt elnökségi tagjával, titkárával, aki magyar-szlovák vegyes családból származik. 

Az interjúban tetten érhető Dubéci kettős identitása, ám az se kérdés, hova teszi le voksát.

A Dubécivel készült interjú főképp azt latolgatja, merre vegyen irányt a Progresszív Szlovákia párt. Fontos megjegyezni, hogy a Szlovákiában koalíciós listán induló, parlamenten kívüli liberális párt, az Együtt (Spolu) és a Progresszív Szlovákia (PS) nyerte a májusi az európai parlamenti választásokat. Tehát Dubéci szavai nem csak egy szűk szubkultúrának szóltak.

Merre van az előre?

Úgy tűnik a „magyar kártyát” immáron nélkülöző szlovák belpolitika épp átalakulóban van, tehát azon sem kell meglepődni, hogy egy szlovák párt kifejezetten egy magyar pártot kíván felfalni. Ennek első lépése volt a „megfelelő” elhatárolódás a szélsőségesebb szlovák pártoktól.

„Mi már a kezdetekkor leszögeztük, hogy a Smerrel, az SNS-szel és az ĽSNS-szel nem fogunk együttműködni. (…) Nekünk az a fontos, hogy egy stabil és értékeiben konzisztens kormányt tudjunk létrehozni. A Spoluval azonban továbbra is probléma nélkül együttműködünk. Kíváncsian várjuk, hogy miként alakul Andrej Kiska pártja. Aztán az SaS, a KDH, az OĽaNO, de a Híd és az MKP is szóba jöhet” – nyilatkozta Dubéci.

Igen, az MKP is! Az egyetlen tisztán magyar párt, amely pár száz szavazattal maradt csak le az 5%-os küszöbről a májusi EP-választás folyamán. 

– Az MKP esetében problémásak lehetnek az Orbán Viktorhoz fűződő kapcsolataik. Sok múlik azonban magukon a magyar pártokon, hiszen nyilvánvaló, hogy valamiféleképpen össze kell fogniuk, hogy bejussanak a parlamentbe. De ezt nekik kell megoldaniuk. Azt gondolom, az elkövetkezendő fél évben nagy változások várnak a szlovákiai pártokra, bízom benne, hogy létrejön egy két-három pártból álló erős mag, amely stabil lesz – tette hozzá.

Úgy tűnik, a szlovák politika épp alapvető változásokon megy át. Csak reménykedhetünk, hogy a magyar pártok időben és józanul reagálnak majd erre. Ellenkező esetben az a szcenárió is előfordulhat, hogy szlovák pártok bomlasztják fel a magyar összefogást és jobb híján a felvidékiek egy-egy liberális pártra szavaznak majd.  

Forrás: Új Szó

'Fel a tetejéhez' gomb