Elképesztő tempóban nő a Brexitet elvetők tábora

A petíciót egy 77 éves brit állampolgár, Margaret Georgiadou kezdeményezte, a dokumentum a brit parlament honlapján érhető el. Egy napja még csak 4,2 milliónál járt az aláírók száma, néhány perccel ezelőtt viszont már átlépte az 5 milliót.

A dokumentum úgy fogalmaz, hogy a brit kormány szerint a Brexit megvalósítása „a nép akaratát tükrözi”, ám ezt azok, akik ellenzik Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, láthatóan másként gondolják. A kezdeményezés jelenleg állása itt követhető. 

A petíció  Theresa May szerdai beszéde után került a figyelem középpontjába. Az utóbbi napokban számos brit véleményformáló állt ki a kezdeményezés mellett. A nagy érdeklődés miatt állítólag a Parlament honlapja több alkalommal összeomlott.  

Az elemzésekből kiderül, az egyes választókörzetek között nagyon nagy különbség van abban a tekintetben, hogy a választópolgárok hány százaléka írta alá a petíciót. Ahol a brit munkáspárt népszerűbb, ott 20-23 százalék között mozog az aláírók aránya, a konzervatív többségű területeken ez az arány helyenként a 2 százalékot is alig éri el.

Az aláírók és a szombati tüntetésen résztvevők száma arra utal, hogy  a petíciót elindító hölgynek egyelőre felbecsülhetetlen nagyságú szimpatizánsa van, ugyanakkor szép számmal lehetnek olyanok is, akik ellenérzéssel fogadták kezdeményezését. Egyes hírek szerint telefonon már halálos fenyegetéseket is kapott és a facebook felhasználóját is feltörték. 

Forrás: standard.co.uk; independent.co.uk.

'Fel a tetejéhez' gomb