Hargita megye lesz Európa Gasztronómiai Régiója 2027-ben


Hirdetés

2027-ben Hargita megye viseli majd az Európa Gasztronómiai Régiója címet a Nemzetközi Gasztronómiai, Kulturális, Művészeti és Turisztikai Intézet (IGCAT) döntése alapján – közölte szerdán a Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálata.

A nemzetközi elismerést 2025. február 6-án adják át a székelyföldi megyében, ünnepi esemény keretében – írták. A közlemény szerint a kezdeményezők 2023-ban indították el a pályázatot a 2027-es Európa Gasztronómiai Régiója cím elnyerésére. A nemzetközi intézet szakmai zsűrije október 6. és 11. között látogatott el a megyébe, hogy megismerje a helyi gasztronómiai örökséget, a közösségi kezdeményezéseket és a fenntartható turizmusra építő törekvéseket. Diane Dodd, a szervezet elnöke Hargita megye egyedi kulturális értékeit, harmonikus táji adottságait és a helyi közösségek összefogását méltatta, és az egész világ számára inspirálónak nevezte.

Hargita megye pályázatának minősége és a zsűri látogatásának kivételes megszervezése rendkívül dicséretes. A több mint száz, különböző ágazatokat képviselő szereplő aktív részvétele bizonyítja azt az elkötelezettséget és együttműködést, amely Hargita gasztronómiáját a globális elismerés élvonalába emeli

-idézte a zsűri levelét a közlemény. Emlékeztettek: Hargita megye gasztronómiai öröksége a magyar, román, örmény és székely hagyományok találkozásából tevődik össze, amelyet a fenntarthatóság és az innováció jegyében kívánnak fejleszteni.

A díj megpályázására létrejött konzorcium célja, hogy a helyi termelők, séfek és közösségi szereplők együttműködése révén olyan fenntartható élelmiszer-ökoszisztémát teremtsen, mely egyszerre támogatja a helyi gazdaságot, védi a kulturális értékeket és gazdagítja az európai gasztronómiai sokszínűséget. A kezdeményezők már elkezdték a 2027-es gasztronómiai programok tervezését. Ennek jegyében 2025 februárjában a romániai turisztikai vásáron a székelyföldi megyét népszerűsítő Visit Harghita stand központi eleme egy látványkonyha lesz.


Hirdetés

Az Európa Gasztronómiai Régiója címmel olyan közösségeket – városokat, megyéket, régiókat, szigeteket vagy országokat – ismernek el, amelyek a fenntartható fejlődés jegyében, közösségi összefogással nagy hangsúlyt fektetnek gasztronómiai örökségükre. Kiemelten fontos a helyi ételek, italok, mezőgazdasági termékek, valamint kulturális és természeti értékek megőrzése és védelme. A cím egy elismerés, amely széles körben népszerűsíti az adott térség eredményeit, programjait, nem jár pénzzel.

Hargita megyében számos élelmiszeripari kisvállalkozás működik, ezek termékei Románia-szerte, a román vásárlók körében is nagyon keresettek. A székelyföldi megye egyedi gasztronómiáját hivatott népszerűsíteni és fejleszteni a Gyimesekben évente megrendezett Taste of Transylvania gasztronómiai fesztivál is.

Fotó: MTI/Veres Nándor


Hirdetés

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb