„Nem csinálok keresztény rapet, de keresztény rapper vagyok” – Chance the Rapper története (VIDEÓ)


Hirdetés

Jonathan Bennett Chancelor, előadói nevén Chance the Rapper amerikai rapper, énekes-dalszerző és lemezproducer 1993. április 16-án született Chicagóban. A rapper története több szempontból is érdekes és példaértékű, hiszen egyike azon előadóknak, akik a világsiker, rivaldafény és erős ellenszél ellenére is kitartottak keresztény hitük mellett.

Chance az első jelentős elismerést 2013-ban nyerte el második lemeze, az „Acid Rap” megjelenésével. Harmadik lemeze a „Coloring Book” (2016) további kritikai elismerést és kereskedelmi sikert aratott, olyannyira, hogy a Billboard 200. nyolcadik helyére is felkúszott. Az 59. Grammy-díjátadón pedig elnyerte a legjobb új előadónak járó díjat is.

De milyen út vezetett idáig?

Az a zenei közeg, amiben felnőtt egész biztosan nagy hatással volt rá, ugyanis Bennett szülei folyamatosan zenéltek, többek között Billie Holiday-jel, Sam Cooke-kal és más művészekkel a jazz és gospel műfajban. Bennett zene iránti érdeklődése Michael Jacksonnal kezdődött, akit akkoriban kazettán hallgatott. Csak akkor kezdett egyáltalán hiphopot hallgatni, amikor meghallotta Kanye West „Through the Wire” című szerzeményét a rádióban, miközben a chicagói Hyde Parkban sétált. Miután megtudta, hogy a dal szerepel West debütáló albumán, a „The College Dropout”-on, habozás nélkül megvásárolta. Kanye West zenéje azóta is elementáris erővel hat rá. Többször fellépett Kanye West vasárnapi istentiszteletének (Sunday Service Choir) tagjaként.

Bennett zenéjét a legtöbben sokoldalúnak, dalainak üzenetét pedig felemelőnek írják le. Gyakran használ jazz ihletésű dallamokat és gospel hatásokat, többször előfordul énekkórus a dalaiban.

Amikor egyszer a zenéjének gospel hatásairól kérdezték, azt mondta, hogy Kirk Franklin az egyik kedvenc művésze és zeneszerzője.

Bennett nagy álma volt, hogy közös produkcióban szerepeljen Franklinnel, ami 2017 februárjában meg is valósult, hiszen fellépett a már említett 59. Grammy-díjátadón, ahol 7 jelölés mellett 3 Grammy-díjat is nyert. A színpadi előadásában közreműködött Kirk Franklin, Tamela Mann, valamint egy gospel kórus és zenekar Tom Brooks vezényletével.

Dalszövegei általában merítenek a keresztény teológiából, szemléletből és értékrendből. Sokszor ír a mindennapi küzdelmeiről, amely harcokban a hite segíti.

Bennett keresztény előadóként és emberként hivatkozik magára, sok dalában Jézusra is utal.

Keresztény neveltetést kapott, a nagyanyja példáját követte, noha később elhagyta a hitét. Az elveszettség állapota viszont nem tartott túl sokáig. Megismerkedett ugyanis a jelenlegi feleségével, Kirsten Corley-vel, aki azóta két gyermekkel ajándékozta meg. Viszont az első szülésnél komplikációk merültek fel. A rapper az istenhitet akkor fedezte fel újra, amikor lánya egy súlyos szívritmuszavar ellenére megszületett. A lánya azóta már egészséges. A helyzetről szólva Bennett azt mondta: „Én csak nagyon sokat imádkozom, tudod, és sok angyalra van szükségem. Isten áldjon meg mindent, jól sikerült.”

Bennett a helyzet után a következőt írta a Twitter oldalán:

„Ma van az utolsó napom, amikor elszívok egy cigit! Minden lehetséges nekem Krisztuson keresztül, aki megerősít engem”

– írta Twitter oldalán lánya megszületése után.

Bennett azóta újra hisz abban, hogy Istennek köszönheti az áldásait és a sikereit. Egy 2017-ben adott interjújában azt nyilatkozta „Nem csinálok keresztény rapet, de keresztény rapper vagyok.” Majd hozzátette:

„Amikor kimentem, és megpróbáltam teljes mértékben dicsőíteni Istent a környezetemben, attól tartottam, hogy az emberek elutasítóak lesznek, de hála Istennek az emberek elfogadták a hitbéli meggyőződésemet.”

A rapper közösségi oldalain való hozzászólásokat böngészve találunk olyat, aki vállaltan ateista, de szereti Chance the Rapper munkásságát. Mások hálásan köszönik neki a lemezeit: úgy érzik, dalai által közelebb kerültek Istenhez.

Chance a zenéje mellett láthatóan a közösségi médiát is beveti Isten igéjének terjesztésében. Egy tweetben, amelyet az Instagramra is feltett húsvét ünneplése alkalmából, így fogalmazott: „A bűn zsoldja a halál. Ez egy fontos tudás, mindannyian bűnben születtünk, DE Isten fia teljesen bűntelenül élt, győzelmet aratott a Sátán felett, amikor vállalta a kereszthalált, és feltámadt. Ez a győzelem a halál felett.”

A karrierje addigi csúcspontján 2018 végén Chance egy szokatlan, de példaértékű döntést hozott, miszerint egy lépést visszalép, hogy többet tudjon meg Isten Igéjéről.

„Egy repülőn ülök. Elmegyek, hogy tanuljak Isten igéjéről, amit annyira még nem ismerek. Ebben nevelkedtem, a családom által megismertem Krisztust, de úgy érzem nem szántam még elég időt Isten szavára, a Bibliára.”

Chance kifejtette: „Mindannyian idézzük a Szentírást, és elmondjuk egymásnak, hogy Isten mit szeret és mit nem szeret, de Jézus követőiként mennyi időt töltünk azzal, hogy valóban csak olvassuk és megismerjük az Igét?! Határozottan bűnös vagyok, hogy nem szánok rá elég időt. Úgyhogy elmegyek olvasni és tanulni, mert itt van a családom következő generációja, és képesnek kell lennem átadni a megfelelő tudást és az eszközöket.”

2022 nyarán Bennett bejelentette közelgő albumát „Star Line Gallery” címmel, majd több kislemezt is kiadott, köztük a „Child of God” címűt, ami arra enged következtetni, hogy az az isteni meggyőződés, ami végigkísérte az életét, egyre erősebb jelenléttel bír majd a zenéiben is.

Címlapkép: Jonathan Bennett Chancelor, előadói nevén Chance the Rapper amerikai rapper, énekes-dalszerző és lemezproducer. Forrás: Facebook/Jonathan Bennett Chancelor

'Fel a tetejéhez' gomb