Elhunyt Demény Pál György demográfus


Hirdetés

Életének 92. évében elhunyt Demény Pál György demográfus, közgazdász. A modern demográfia egyik legismertebb nemzetközi szaktekintélyét pénteken érte a halál. A demográfus világszerte oktatott és tartott előadásokat, valamint szerkesztette a szakma meghatározó folyóiratát. Több kitüntetést is kapott életében, 2023-ban Novák Katalin akkori államfő a Demográfiai Kerekasztal tagjai közé választotta. Temetéséről később intézkednek.

Demény Pál György a debreceni református gimnáziumban érettségizett, majd a közgazdasági egyetemen tanult tovább, 1955-től pedig a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népesedésstatisztikai főosztályának munkatársa volt.

Francianyelv-tudása révén 1957 elején egyik főnöke tolmácsaként jutott ki egy konferenciára Svájcba, ahonnan nem jött vissza. Egy ideig Genfben élt és tanult, majd az Egyesült Államokba költözött.

A Princeton Egyetemen közgazdaságtanból doktorált, a népességtudományra és a demográfiára szakosodott. Oktatott a Princeton Egyetemen, majd a Michigani Egyetemen, később a Hawaii Egyetem professzora, valamint a honolului Kelet-Nyugat Népességkutató Intézet alapító igazgatója lett.

1973-tól New Yorkban a Népesedési Tanács (Population Council) alelnöke volt, majd az újonnan létrehozott demográfiai kutatóintézet, a Center for Policy Studies igazgatói állását is elnyerte. 1986-ban őt választották a Population Association of America (Amerikai Népességtudományi Társaság) első nem észak-amerikai születésű elnökévé.

Tizenöt év után vezetői posztjáról leköszönt, de főmunkatársként és az általa 1975-ben alapított szakmai folyóirat, a Population and Development Review főszerkesztőjeként tovább dolgozott. Emellett oktatott, előadásokat tartott szerte a világban, szerkesztette a szakma meghatározó folyóiratát, szakértőként segítette az ENSZ, a Világbank és más nemzetközi szervezetek munkáját. 2012-ben vonult nyugdíjba.

Csak a rendszerváltás után lett ismét magyar állampolgár

Magyarországra a 80-as években térhetett vissza először, majd a rendszerváltás után az amerikai mellett ismét magyar állampolgár is lett. 2001-ben a Magyar Tudományos Akadémia külső taggá választotta. Nem sokkal nyugdíjba vonulása után Budapestre költözött a feleségével.

Fő kutatási területe a halandósági táblák, a stabil népességmodellek, a becslési eljárás az adathiányos országok demográfiai folyamatainak elemzéséhez, a történeti demográfia, a népességváltozás és a gazdasági növekedés közötti kapcsolatok és ezek politikai vonatkozásai.

Demény Pál György 2017-ben megkapta a Magyar Érdemrend Középkeresztje a csillaggal (polgári tagozat) kitüntetést. 2018-ban a Magyar Szent István Renddel tüntették ki. 2023-ban a Demográfiai Kerekasztal tagjai közé választotta Novák Katalin akkori államfő.

Forrás, fotó: MTI

'Fel a tetejéhez' gomb