Nyugat-Szahara felosztását javasolja az ENSZ különmegbízottja Marokkó és a helyi függetlenségi mozgalom között


Hirdetés

Nyugat-Szahara felosztását indítványozta Marokkó és a függetlenségéért küzdő Nyugat-Szahara felosztását javasolja az ENSZ különmegbízottja Marokkó és a helyi függetlenségi mozgalom között Polisario Front mozgalom között évtizedek óta tartó konfliktus rendezésére az ENSZ térségbeli különmegbízottja.

Staffan de Mistura az ENSZ Biztonsági Tanácsának zárt ülése előtt tartott tájékoztatóján ismertette javaslatát, amely szerinte mindkét fél számára elfogadható, valamint megoldást kínál arra, hogy az északi-afrikai térség lakói eldönthessék, kinek a fennhatósága alatt kívánnak élni.

„Egy ilyen megoldás lehetővé tenné egy független állam létrehozását, másrészt a terület többi részének integrálását Marokkóhoz, az ország szuverenitásának nemzetközi elismerése mellett”

– fogalmazott.

A marokkói külügyminisztérium egyelőre nem válaszolt de Mistura felvetésére, amely új megoldást kínál a kérdés rendezésre, miután a térség ENSZ-képviseletére három éve kinevezett olasz-svéd diplomata elődei nem jutottak eredményre közvetítési erőfeszítéseikkel.

De Mistura elmondta, hogy a marokkói kormányt a térség autonómiájának biztosítására vonatkozó javaslatai benyújtására kérte, ez azonban „nem érinti a nyugat-szaharai kérdés rendezésére javasolt megoldást”. Másfelől az előrelépés elmaradása de Mistura szerint „joggal vethet fel kérdéseket” az ENSZ közvetítői szerepvállalásával kapcsolatban a nyugat-szaharai konfliktus rendezésében.

Marokkó 1975-ben annektálta Nyugat-Szaharát. A 266 ezer négyzetkilométeres, foszfátban és halban, illetve feltehetőleg olajban is gazdag területen a Polisario Front mozgalom kihirdette a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot, és fegyveres harcot indított az államalakulat önrendelkezéséért a szomszédos Algéria támogatásával.

Marokkó jelenleg az egykori spanyol gyarmat nagyjából kétharmadát tartja ellenőrzése alatt. A vezetés Rabatban mindössze autonómiát lenne hajlandó biztosítani a nagyjából Olaszország méretű térségnek, ahol 580 ezren élnek. A térség miatt éles diplomáciai viszály bontakozott ki Algír és Rabat között.

A Polisario Front múlt héten kiadott közleménye szerint a mozgalom arról tájékoztatta de Misturát, hogy nem fogad el olyan kompromisszumot, amely figyelmen kívül hagyná a nemzetközi jogot, vagy ellentétes a függetlenség kérdésében népszavazás kiírását célzó, az ENSZ által is képviselt törekvésekkel.

Címlapkép: az ENSZ zászlaja. Forrás: freepik

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb