Hankó Balázs miniszter családszervezetekkel egyeztetett

A kormány javítani kíván a családok anyagi helyzetén, tovább segíti a fiatalok életkezdését és a lakhatást – mondta a kultúráért és innovációért felelős miniszter szerdán, miután családszervezetekkel egyeztetett Budapesten. Hankó Balázs közölte: ezt a három területet az új gazdaságpolitikai akcióterv részévé kell tenni.

Az anyagi támogatást a családi adókedvezmény két lépcsőben történő megduplázásával tudják biztosítani.

A fiatalok támogatásában „is vannak további elképzelések a diákhitel kapcsán” – mondta.

Beszámolt arról, hogy a szakképzésben részt vevők számára olyan hiteltermékben gondolkodnak, amely több millió forintos életkezdési támogatást nyújthat a fiataloknak úgy, hogy vállalják a magyarországi munkavállalást. Ennél a hitelformánál további kedvezményt adna a kormány, ha gyermeket is vállalnak – ismertette.

A miniszter elmondta azt is, hogy a kormány elkötelezett abban, hogy az új lakások 5 százalékos áfáját 2026 végéig fenntartsa, valamint az otthonfelújítási program a kistelepüléseken élőkre fókuszálna, a nagyobb városokban élő fiatalok lakáshoz jutását, lakástámogatását erősítenék.

Ezeken kívül növelnék a kollégiumi férőhelyek számát is – tette hozzá Hankó Balázs.

A tárcavezető kitért arra, fontos a családszervezetekkel folytatott egyeztetés, hiszen a kormánynak minden élethelyzetben lévő család és gyermek fontos, mert ők alkotják a nemzet erősségét.

Az egyeztetésen értékelték a családok helyzetét, azt, hogy mennyi gyerek született, születik. Hankó Balázs szerint „abban, hogy mennyi gyerek születik, sajnálatos módon benne van a Bokros-csomag idején visszaesett születésszám. Ha jól számolunk, akkor a Bokros-csomag idején meg nem született gyermekeknek kellene most édesanyáknak és édesapáknak lenniük” – mondta.

A Kincs számítása szerint 322 ezerrel kevesebb szülő van ma Magyarországon a Bokros-csomag családellenes intézkedései miatt – tette hozzá.

2010 óta azért született a több mint harminc családpolitikai intézkedés, hogy erős nemzet legyünk – hangoztatta, hozzátéve, hogy ezeknek köszönhetően azóta 178 ezerrel több gyerek született. Ezen intézkedések között említette a csok különféle formáit, a babaváró hitelt és a szja-kedvezmények rendszerét.

Hankó Balázs hangsúlyozta: a kormány azt is látja, hogy a koronavírus-járvány és a háború miatt változtatni kell, meg kell vizsgálnia, hogyan tudják a családtámogatásokat ebben a bizonytalanságban megőrizni, megújítani.

Kevés olyan értékvállaló nemzet van, mint a magyar, ahol egyértelmű a család, az apa, az anya és a gyerek

– fogalmazott a miniszter.

Koncz Zsófia családokért felelős államtitkár kitért arra, hogy 2010 óta családbarát fordulat történt, a kormány több mint harminc intézkedésével támogatja a családokat és a fiatalokat.

Az intézkedések közül kiemelte a szeptembertől újból igényelhető bölcsődei térítésidíj-támogatást, illetve azt, hogy októbertől a csok, a csok plusz, a falusi csok és a babaváró támogatás esetében a speciális adózók és a mezőgazdasági őstermelők esetében könnyítést vezettek be.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium folyamatosan dolgozik a családtámogatások bővítésének lehetőségén – emelte ki Koncz Zsófia.

Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) alapító elnöke azt mondta, 2010 óta a családszervezetekkel együtt építik a családbarát Magyarországot, és a kormány az elmúlt évek nehézségei – Covid-járvány, háború – ellenére is folyamatosan kiáll a magyar családok mellett.

Kiemelte: a kormány ezekben a nehéz időkben is vezetett be olyan új intézkedéseket, amelyek megkönnyítették a családok helyzetét.

A kormánnyal a közös munkát folytatni szeretnék, hiszen fontos, hogy a családszervezetek révén a családok problémái eljussanak a kormányhoz.

Regős Judit, a Szülők Háza Alapítvány elnöke azt mondta, pontosan látják és érzik, hogy az elmúlt időszak mennyi pozitív változást és segítséget adott a családoknak. Magyarországon egyedülálló és különleges a családtámogatási rendszer – mondta az elnök.

Címlapkép: Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter a családszervezetek képviselőivel egyeztet a családtámogatásokkal kapcsolatban a Magyar Zene Házában 2024.október 16-án. Fotó: MTI/Kocsis Zoltán

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb