Súlyos támadás érte Izraelt, Amerika csatlakozik a háborúba

Négy izraeli katona meghalt, további hét súlyosan megsebesült a dróntámadásban, amely egy Haifához közeli katonai bázist célzott meg. Ez volt a terrorszervezet leghalálosabb csapása izraeli területen azóta, hogy az IDF közel két hete megkezdte szárazföldi hadműveletét Libanonban.

Legalább négy izraeli katona meghalt és további hatvanhét megsebesült – köztük heten súlyosan – a Hezbollah vasárnap esti dróntámadásában, amelyet egy észak-izraeli katonai támaszpont ellen intézett a terrorszervezet. Az Euronews által közzétett összefoglalóban azt írják, ez volt a csoport leghalálosabb csapása izraeli területen azóta, hogy az IDF közel két hete megkezdte szárazföldi hadműveletét Libanonban. A támadás nem aktiválta a figyelmeztető szirénákat, az okait az IDF vizsgálja.

„Nehéz feladat volt, mert a drón becsapódása, a robbanás, a repeszek súlyos sérüléseket okoztak. A sérülteknek életmentő beavatkozásokra, műtétre volt szükségük a vérzés elállítása érdekében. A sürgős, helyszíni kezelés után gyorsan kórházba szállították őket” – mondta a helyszínen tartózkodó egyik mentős, Rafi Sheva. Az Euronews beszámolója szerint a Hezbollah, amely a világ legnagyobb terrorszervezete, kijelentette, hogy a támadás „csak ízelítő” abból, amivel Izraelnek szembe kell néznie, ha folytatja offenzíváját Libanonban. Mint mondták, a Binyamina melletti támadás megtorlás volt a csütörtöki, Bejrútot ért izraeli csapásokért, amelyekben 22 ember vesztette életét.

Izrael megnevezte a Hezbollah katonai támaszpontot ért dróntámadásának négy tizenéves áldozatát.

Az áldozatok: Omri Tamari, Yosef Hieb, Yoav Agmon és Alon Amitay őrmester Fotó: skynews.com

Az Irán által támogatott síita terrorszervezet azt mondta, hogy Izrael elit Golani dandárját vette célba, és több tucat rakétát lőtt ki az izraeli légvédelmi rendszerek ellen a drónokkal végrehajtott támadással párhuzamosan. A rakétatűz beindította a légvédelmi szirénákat északabbra, Haifa városában. Izraelnek fejlett légvédelmi rendszerei vannak, ezért ritka, hogy ennyi ember sérüljön meg drónok vagy rakéták becsapódása következtében – olvasható az Euronews cikkében.

A támadás ugyanazon a napon történt, amikor az Egyesült Államok bejelentette, hogy egy nagy magasságú területvédelmi rakétaállomást (THAAD) és csapatokat küld Izraelbe, ami arra késztette Iránt, hogy figyelmeztesse Washingtont, tartsa távol az amerikai katonai erőket Izraeltől.

A Hezbollah a gázai központú Hamászhoz hasonlóan ki akarja iktatni a zsidó államot. A terrorszervezet egy nappal azután kezdte lőni Izraelt, hogy tavaly októberben, válaszul a Hamász példátlan terrortámadására, megkezdődött a háború a Gázai övezetben – állítása szerint a palesztinok támogatására.

Eközben az IDF vasárnap bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában 200 légicsapást hajtott végre a Hezbollah célpontjai ellen Libanon-szerte. Izrael a a terrorszervezet állásai ellen intéz célzott csapásokat, amelyek a Hamászéhoz hasonlóan civil létesítményekbe vannak beágyazva. Becslések szerint 15 ezer izraeli katona tevékenykedik Libanonban.

A Hezbollah eközben kiterjesztette rakétacélpontjait az Izrael belsejében, mélyebben fekvő, lakottabb területekre, ami kevés áldozatot követel, de megzavarja a mindennapi életet.

Szeptember óta több mint 1400 ember halt meg Libanonban a libanoni egészségügyi minisztérium szerint, amely nem közli, hogy hányan voltak közülük a Hezbollah emberei. Legalább 58 ember halt meg az Izrael elleni rakétatámadásokban, mintegy felük katona.

Forrás: Euronews.com/X.com, fotó:

'Fel a tetejéhez' gomb