A genfi zeneiskola tanárai tartanak mesterkurzusokat a Concerto Mesteriskolában

Takács-Nagy Gábor hegedűművész, karmester és Szűcs Máté brácsaművész, a genfi zeneakadémia tanárai tartanak kamarakurzust a Concerto Mesteriskola keretében a Concerto Budapest zenekar Páva utcai székházában kedden és szerdán.

A zenekar közleménye szerint az ingyenes, nyilvános mesterkurzusokkal egyidőben a zenekar tagjai is belső képzésen vehetnek részt, hogy a Mozart Planet program égisze alatt jótékonysági kamarakoncertekkel ajándékozzák meg a családjukat nélkülözni kényszerülő gyermekeket és időseket.

Kedden 15.30 és 18.50 között Takács-Nagy Gábor, míg szerdán 9.30 és 12.50 között Szűcs Máté foglalkozik a fiatal muzsikusokból kiválasztott három-három kamaracsoporttal.

„Mindent meg kell tennünk, hogy a fiatal tehetségek minél több aspektusból találkozhassanak a zenével. A Concertóhoz rendszeresen érkeznek világsztár szólisták, és úgy gondoltam, érdemes volna az ő tudásuk egy részét átadni a fiataloknak. Ne csak arról szóljon ezeknek a művészeknek a magyarországi jelenléte, hogy egy versenyművet fantasztikusan eljátszanak, hanem inspirálják a fiatalokat a tanításon keresztül” – idézték a közleményben Keller Andrást, a 2024 tavaszán elindított Concerto Mesteriskola megálmodóját.

A szabadegyetemi programsorozat nemcsak a szakmai közönség, zeneiskolai tanárok és növendékek, leendő vagy már gyakorló zenészek, hanem regisztrációt követően a kurzus iránt érdeklődő zenebarátok számára is ingyenesen látogatható. Jelentkezni a regisztacio@concertobudapest.hu e-mail címen lehet.

A Concerto Budapest zenekar tagjainak belső kamarazenei képzésén Keller András, Szűcs Máté és Takács-Nagy Gábor mentorálásával dolgoznak ki műveket, amelyeket a Mozart Planet koncertsorozat keretében október végén idősotthonokba, kórházakba és közösségi házakba szervezett jótékonysági koncerteken játszanak majd el. A kamarakoncertekkel kapcsolatban Devich Gábor, a Concerto Budapest főigazgatója kiemelte: büszke a Concerto Budapest muzsikusaira, akik önként jelentkezve koncerteznek.

A zenészek szívből játszanak, és az őket fogadó közösségek szeretete nekik is lelki feltöltődést nyújt. Hiszen ahogy Pablo Casals is vallotta, a zene vigasztalás, magasrendű öröm minden ember számára. A zene a legnagyobb adomány. Nyelvi korlátok nélkül közvetíti az érzéseket, és nehézségek idején a lelki egészségünk megóvásában még nagyobb szerepet játszik

– fogalmazott a sorozatról Keller András, az együttes Kossuth-díjas zeneigazgatója.

Címlapkép forrása: Concerto Budapest

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb