A Semmelweis Egyetem a legjobb felsőoktatási intézmény Kelet-Közép Európában

A régió és Magyarország legjobb felsőoktatási intézményeként továbbra is a világ 300 legjobbja közé sorolja a Times Higher Education 2025-ös világrangsora a Semmelweis Egyetemet. A magyarországi egyetemek „különversenyében” az Óbudai Egyetem a második legjobb a felmérés szerint.

A Semmelweis Egyetem a most kiadott, 2025-ös világrangsorban továbbra is a 251-300. helyezés közötti tartományban szerepel. Az intézmény összpontszáma emelkedett az előző évhez képest, és így 28 helyet lépett előre: az egyetem gyorselemzése szerint a 271. helyen állnak a rangsor készítői által megadott 251-300. helyezés közötti tartomány belül.

A Semmelweis Egyetem a kelet-közép európai egyetemek közül továbbra is az első helyen áll, olyan intézményeket megelőzve, mint a cseh Károly Egyetem (401-500.), a lengyel Wrocław Orvostudományi Egyetem (501-600.), a Jagelló Egyetem (601-800.) és a Varsói Egyetem (601-800.)

A lista első helyén az Oxfordi Egyetem található, melyet a Massachusettsi Műszaki Egyetem, majd a Harvard követ.

A brit székhelyű Times Higher Education öt terület mutatóit elemezve rangsorolja a világ egyetemeit, ezek az oktatás, a kutatási környezet (kutatási bevétel és produktivitás), a kutatások minősége (pl. idézettség), az ipari eredmények (ipari bevételek és szabadalmak) és a nemzetközi orientáció (pl. nemzetközi hallgatók száma, nemzetközi együttműködésben született cikkek).

A legjobb eredményt a Semmelweis Egyetem idén is az oktatás indikátorcsoportban érte el, amely az oktatás és az oktatók kiválóságát is értékeli.

Büszkeséggel tölthet el minket, hogy a Semmelweis Egyetem továbbra is Magyarország első számú felsőoktatási intézménye, amely régiós vezető szerepét is megtartotta és 28 hellyel előre tudott lépni a 251- 300. közötti tartományon belül

– emelte ki dr. Merkely Béla rektor.

Merkely Béla rektor beszél a Semmelweis Egyetem VI. nyári egyetemén 2024. augusztus 29-én. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Hozzátette: fontos eredmény, hogy a Semmelweis Egyetem meg tudta őrizni eddigi pozícióját, sőt előre is lépett a módszertanában a múlt évben sokat változott rangsorban. Ugyanakkor cél a további javulás, hiszen az egyetemi polgárok kiválósága alapján még előkelőbb helyen szerepelhetne az egyetem – fogalmazott a rektor.

A Semmelweis Egyetemen kívül további tíz magyarországi intézmény szerepel a listán. A második legjobb helyezést elért

  • Óbudai Egyetem a 601-800 közötti tartományban szerepel,
  • a Debreceni Egyetem és
  • az ELTE a 801-1000.,
  • a Pécsi Tudományegyetem és
  • a Szegedi Tudományegyetem, valamint
  • a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a 1001-1200.,
  • a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és
  • a Pannon Egyetem az 1201-1500.,
  • a Miskolci Egyetem és
  • a Széchenyi Egyetem az 1501+ kategóriában szerepel.

Az október 9-én reggel publikált adatok szerint az újabb siker is jelzi, hogy nemcsak hazai léptékben, de régiós megmérettetésben is óriási előre lépesekre képes az Óbudai Egyetem, amelyek a három-négy évvel ezelőtt meglépett strukturális és stratégiai döntések hatékonyságát bizonyítja

– kommentálta a hírt Prof. Dr. Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora.

Kovács Levente rektor beszédet mond a Tavaszi szél konferencia sajtótájékoztatóján az Óbudai Egyetemen 2024. május 3-án. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

több évvel ezelőtt bevezetetett reformok és a modellváltás nyújtotta lehetőségek kiaknázása hat immár vissza a mostani eredményekben – tette hozzá.

Címlapkép: 70, 65, 60 és 50 éve avatott orvosok vehettek át rubin-, vas-, gyémánt- és aranyoklevelet a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának októberi ünnepségén. Forrás: Facebook/Semmelweis Egyetem

Forrás:
semmelweis.huMTI
'Fel a tetejéhez' gomb