Soltész Miklós a pécsi Lenau Ház átadóján: A magyarországi németség minden egyes támadás ellenére itt van, és a nemzet része

A nemzetiségi oktatást és közösségi életet szolgáló beruházások támogatásával a nemzetiségek megerősödését kívánja szolgálni a kormány – hangoztatta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke csütörtökön Pécsen.

Soltész Miklós a magyarországi németek dél-dunántúli kulturális központjának számító, közelmúltban felújított pécsi Lenau Ház ünnepélyes átadásán kiemelte:

amikor egy-egy közösségi ház felújítását támogatja a kormány, azt azért teszi, hogy megerősítse a nemzetiségieket, segítsen „újrakötni a szálakat”.

A magyarországi németekre térve azt mondta, hogy a kormány igyekszik segíteni a helyi közösséget hagyományaik megőrzésében, átörökítésében és abban, hogy a közösségek időről időre megmutathassák:

„a magyarországi németség minden egyes támadás ellenére itt van, és a nemzet része”.

Közölte: a kabinet a pécsihez hasonló beruházásokkal a nemzetépítő nemzetiségek lelki, fizikai hátterét is erősíteni kívánja, de egyben arról is tanúbizonyságot tesz, hogy elfogadással, megértéssel van más népek útja, sajátosságai iránt.

Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet arra, hogy az európai népek között a második világháborút követő évtizedekben kialakult és azóta is fennmaradt egységét a jövőben is csak úgy lehet megtartani, ha egy-egy nép elfogadja és tiszteletben tartja a másik nézeteit.

Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte:

a német kultúra évszázadok óta jelen van a magyar történelemben, a 18. században érkező német telepesek pedig tovább mélyítették ezt az integrációt.

Hoppál Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője a pécsi Lenau Ház átadásán. Fotó: MTI/Ruprech Judit

Hozzáfűzte: a Lenau Ház az utóbbi évtizedekben az élet szinte minden területén igyekezett tenni azért, hogy a térségbeli németek és magyarok egymással békességben éljenek, és egymás iránt tisztelettel nyilvánuljanak meg.

Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke emlékeztetett: az elsőként létrejött magyarországi német szervezetként a rendszerváltás előtt megalakult Lenau Egyesület közel 35 éve alakított ki saját kulturális központot Pécsen.

Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke beszédet mond a Lenau Ház átadásán Pécsen. Fotó: MTI/Ruprech Judit

Reményét fejezte ki, hogy a magyar kormány támogatásával felújított, a kor igényeinek megfelelően átalakított Lenau Ház a korábbiaknál is nagyobb számban lesz képes fiatalokat és időseket megszólítani, számukra találkozási pontként, kulturális központént szolgálni.

Flódung János, a Nikolaus Lenau Közművelődési Egyesület elnöke kiemelte: szervezetük „fáklyavivő” volt a magyarországi németség történetében, ugyanis az egyesület megszületését követően erősödtek meg országszerte a német közösségek.

A felújítás azt a célt szolgálja, hogy még szorosabbra fűzze a szálakat a magyarországi német közösség tagjai között

– közölte.

A magyarországi németek dél-dunántúli kulturális központjának számító, felújított Lenau Ház Pécsen az átadás napján, 2024. október 3-án. Fotó: MTI/Ruprech Judit

A több mint harminc esztendeje a pécsi belvárosban emelt Lenau Ház egy éven át tartó, kormányzati támogatással megvalósult felújítása során átépítették, korszerűsítették, új funkciókkal látták el az épület belső tereit és fejlesztették, parkosították az udvart is.

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb