Stockholmban több lövést adtak le Izrael nagykövetségére

Több lövést adtak le Izrael stockholmi nagykövetségére, sérülés nem történt, az ügyben büntetőeljárás indult – közölte szerdán a svéd rendőrség.

A lövéseket előző nap, kedden 18 óra körül lehetett hallani a Stockholm központjában fekvő nagykövetség közelében lévő egyik utcában – derült ki a tájékoztatásból.

„Olyan megállapításokat tettünk, amelyek arra utalnak, hogy lövések dördültek el az izraeli nagykövetségnél, de részleteket nem közölhetünk, mivel a nyomozás még folyamatban van”

– jelentette ki Rebecca Landberg, a stockholmi rendőrség sajtóreferense.

A közlemény szerint az épületen becsapódások voltak láthatóak – írták a rendőrségi közleményben.

Az eset azt követően történt, hogy az éjszaka folyamán két robbanást jelentettek a dániai izraeli nagykövetség közelében, Koppenhága külvárosában.

Stockholmban senki sem sebesült meg, az ügyben lőfegyverrel elkövetett bűncselekmény, gondatlan veszélyeztetés és jogtalan fenyegetés miatt indult nyomozás.

A rendőrség nem vett őrizetbe senkit, de számos térfigyelő kamerát helyeztek el a környéken, és a rendőrség tárgyi bizonyítékokat gyűjt, amelyeket kielemez majd – hangsúlyozta a szóvivő.

A Gázai övezetben 2023 októberében indított háború kezdete óta több incidens is történt a svédországi izraeli nagykövetség közelében. Februárban egy gránátot találtak a nagykövetség területén, amit az izraeli nagykövet támadási kísérletnek minősített. Májusban az épület előtt lövöldözésről érkezett jelentés, ami a svédországi izraeli külképviseletek körüli biztonsági intézkedések szigorításához vezetett.

A svéd hírszerzés május végén azt állította, hogy

Irán svéd bűnbandák tagjait toborozza Izrael elleni erőszakos cselekmények végrehajtására, amit Teherán tagadott.

A hatóságok a gázai háború kezdete óta az antiszemita cselekmények számának növekedését is regisztrálták Svédországban.

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb