Az amerikai protestáns lelkészek többsége Trumpot támogatja

Ez derül ki abból a felmérésből, amelyet a Lifeway Research készített. A protestáns lelkészek 97 százaléka tervezi, hogy szavazni fog az elnökválasztáson, de ami szokatlan, hogy majdnem negyedük (23 százalék) nem árulta el, kire voksol. Ez azért érdekes, mert 2016-ban mindössze 3 százalékuk, 2020-ban pedig mindössze 4 százalékuk titkolta el a véleményét.

Azok közül, akik ezt megosztották a felmérés készítőivel, 50 százalék Donald Trumpra, míg 24 százalék Kamala Harrisre fog szavazni. Az idei választási előrejelzések ebben a körben hasonlóak a négy évvel ezelőttiekhez. 2020-ban az amerikai protestáns lelkészek 53 százaléka mondta azt, hogy Trumpra szavaz, 21 százalékuk azt, hogy Bidenre.

Érdekes, hogy velük szemben az afroamerikai lelkészek 71 százaléka Harrisszel szimpatizál, és csak 5 százalékuk támogatja Trumpot. Felekezetileg Trumpra szavaznak majd a pünkösdi (65 százalék), a baptista (64 százalék), a nem felekezeti (64 százalék), a restaurációs mozgalom (55 százalék) és az evangélikus lelkészek (48 százalék), míg a metodisták (52 százalék) és a presbiteriánus/református lelkészek (44 százalék) Harrist fogják erősíteni.

A republikánus lelkészek 78 százaléka támogatja Trumpot, a demokrata lelkészek 85 százaléka Harrist.

Ami a hívőket illeti, a Pew Research tanulmánya szerint

ötből három amerikai protestáns hívő Trumpra szavazna egy „most vasárnapi” választáson, míg 37 százalékuk Harrist választaná.

A felmérés során ötből négy lelkipásztor azt mondta, hogy olyan jelöltet keres, aki képes fenntartani a nemzetbiztonságot (85 százalék), képes megvédeni a vallásszabadságot (84 százalék), rendelkezik külpolitikai pozícióval (83 százalék), képes a gazdaság fejlesztésére (83 százalék). Ezeken kívül fontosnak tartották a bevándorlással kapcsolatos álláspontot (81 százalék), az abortuszt (80 százalék) és a személyes karaktert (79 százalék). Csak nagyon kevesen (38 százalék) mondták azt, hogy számukra az a jó jelölt, aki tenni képes az éghajlatváltozás ellen.

Ezen belül a várhatóan Trumpra szavazó lelkészek számára a legfontosabb volt vallásszabadság védelme (96 százalék), a nemzetbiztonság fenntartásának képessége (95 százalék), a gazdaság fejlesztésének képessége (94 százalék), és a jelöltnek az abortusszal (93 százalék), illetve a bevándorlással kapcsolatos álláspontja (92 százalék).

A valószínűleg Harrisre szavazók pedig azt mondták, hogy olyan jelöltet keresnek, akinek személyes karaktere van (96 százalék), képes kezelni a faji igazságtalanságot (92 százalék) és képes kezelni az éghajlatváltozást (91 százalék).

A korábbi elnökválasztási eredmények megmutatták, hogy a republikánus győzelmek attól függenek, hogy a jelöltek erős támogatást kapnak-e az evangéliumi közösségtől és a hívő szavazók egészétől

– állította friss cikkében a Christianpost.com. 2020-ban, amikor a demokrata Joe Biden legyőzte Trumpot, az exit pollok szerint a fehér evangéliumi szavazók, más néven újjászületett keresztények, a választók 28 százalékát tették ki, és 76 százalékuk támogatta Trumpot.

Több keresztény szervezet is készül a választásokra.

„A 2024-es erőfeszítés kulcsa 1 millió nemrégiben regisztrált evangéliumi szavazó bevonása, valamint 7,8 millió evangéliumi keresztény, akiket a Hit és Szabadság Koalíció alacsony hajlandóságú szavazóként azonosított”

– jelentette ki Ralph Reed, a szervezet keresztény aktivista alapítója, s hozzátette, hogy példátlan lelkesedést és intenzitást látnak önkénteseik és a hívő szavazók körében, akik kapcsolatba lépnek velük.

Az ország vezető keresztény-konzervatív, alulról szerveződő érdekvédelmi szervezete több mint 60 millió dollárt szeretne összegyűjteni a keresztény szavazatok mozgósítására a 2024-es elnökválasztás előtt, és aktivistái már több mint 3 millió potenciális szavazót értek el a csatatérállamokban.

A Hit és Szabadság Koalíció aktivistáinak egy csoportja. Forrás: Facebook/Faith and Freedom Coalition

Reed elmondta az újságíróknak, hogy

a választás napjáig 10 millió otthont szeretnének meglátogatni.

Ez jelentős növekedést jelenthet a 2022-es 8,6 millióhoz és a 2020-as közel 6 millióhoz képest.

'Fel a tetejéhez' gomb