Nem most van a viták ideje – Így került szóba Magyar Péter Orbán Viktor hétfői árvízvédelmi sajtótájékoztatóján

Baján, ahol 2750 méteren védekeznek, teljes a védművek kiépítettsége, sok önkéntes vesz részt a munkában – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az árvízvédelmi operatív törzs hétfő reggeli ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Az árvízi védekezés vége felé járunk, minden esélyünk megvan arra, hogy a lehető legoptimistábban tekintsünk a hátralévő egy-két nap elé. Ki kell tartanunk, másfél-két nap, és az ország fellélegezhet, megkönnyebbülhet – fogalmazott.

A kormányfő tájékoztatása szerint a Duna szintje Mosonmagyaróvárnál 80 centiméterrel, Esztergomnál 136, Vácnál 92, a fővárosban 74, Dunaújvárosnál 17 centiméterrel csökkent, és Paksnál is megkezdődött az apadás, Győrnél a Rába 130 centimétert apadt.

Hozzátette: szombaton 755 kilométeren, vasárnap 706 kilométeren folyt védekezés, a harmadfokú készültség már csak 223 kilométernyi szakaszon volt érvényben.

A védekezésben szombaton 5025, vasárnap 4458 ember vett részt, az őket segítő önkéntesek száma 195-re csökkent. A beépített homokzsákok száma sem nő tovább, 1 903 100-nál megálltunk – közölte.

A nehezebb helyszínekről szólva a miniszterelnök megemlítette, Pilismaróton, Vácott nincs változás, Dunabogdány, Tahitótfalu, Leányfalu, Kismaros „rendben van”, akárcsak a budapesti Margitsziget, és a Batthyány téri metróállomás is visszaadható a forgalomnak.

Hozzátette, a hétvégén megszemlélt Kisapostagon is megindult az apadás, „ott sem lesz baj”, Dunaföldvár, Madocsa, Paks rendben; Bátánál ideiglenes védmű épült az épületek védelmére.

Elmondta:

Baján, ahol 2750 méteren védekeznek, teljes a védművek kiépítettsége, sok önkéntes vesz részt a munkában.

A történeti adatok fontosak, a Dunán olyan magas volt a tetőzés, ami nem haladta meg a korábban mért legnagyobb szintet – emlékeztetett.

Ha a víz bennmarad a mederben, akkor nincs baj, a védekezés sikeres

– összegzett.

Megjegyezte, az a bonyolult helyzet, hogy egyes árvízi szakaszok állami, más szakaszok önkormányzati védekezési körbe tartoznak, és időnként egymást ki kell segíteni, nem okozott semmiféle problémát.

Kiderült, abban az esetben, ha baj van, a magyarok a jogszabályi kereteket rugalmasan értelmezve, egymást kisegítve meg tudják védeni a településeiket, el tudják hárítani a bajt. A ma rendelkezésre álló információk alapján csak a legjobbakat tudja mondani a védekezésben résztvevők együttműködéséről – közölte.

Kérdésre reagálva emlékeztetett arra, hogy

a Brüsszelből érkező „migrációs bírságot” már beszedték a Magyarországon működő cégektől, a fizetendő büntetés fedezetét nem a magyar emberek fogják előteremteni.

A csepeli illegális hulladéklerakóra kitérve elmondta, a hatóságoktól megnyugtató választ kapott, felvetette azonban, hogy miért vannak egyáltalán illegális hulladéklerakók.

Elmondta, a hulladék eltávolításáról jelenleg a terület használójának vagy tulajdonosának kell gondoskodnia. „Szerintem ez nem jó szabály” – értékelt, hozzáfűzve: észszerűnek tűnne, ha az illegális hulladékot az állam takarítaná el, majd fizettetné ki.

A Magyar Péterrel folytatandó esetleges vitával kapcsolatban a kormányfő kiemelte: mindig válaszol, amikor van mit mondania, a viták állandó helye pedig a parlament.

Az azon kívüli vitáknak is megvan a maga helye és ideje, az is el fog jönni, de az nem most van

– közölte Orbán Viktor.

Forrás:
MTI
'Fel a tetejéhez' gomb