Politikai földrengés Szászországban és Türingiában, történelmi győzelmet aratott az AfD

Elmúlt vasárnap két kelet-német tartományban, Szászországban és Türingiában tartottak parlamenti választásokat, amelyek egyfajta szeizmográfként működnek a német belpolitikában. Ezeknek az eredményei az előrejelzések szerint alakultak és egy erőteljes átrendeződést eredményeztek a politikai palettán – ismertette hétfőn, a „Berlini gyors” rovatában a Magyar-Német Intézet.

Mint írták, az előzetesen sorsdöntőnek titulált és a médiában elképesztő intenzitással kísért – a keleten veszélyes jobbra tolódásra figyelmeztető és az Alternatíva Németországért (AfD) pártot lejáratni próbáló műsorok és híradások egymást érték minden platformon az elmúlt hetekben – voksolás valóban egyfajta politikai földindulást és tabudöntést hozott a német belpolitikában.

Ugyanis a leginkább protestszavazatokat begyűjtő jobb- és baldoldali szélsőségek olyan mértékben meg tudtak erősödni, hogy királycsinálóvá lépnek elő

– hangsúlyozták.

Még ennek a bekövetkezését azonban meg kell előzze az eredmények és a „Brandmauer” intézményének (politikai tűzfal – az AfD politikai közéletben való marginalizálódásra tett pártközi kísérlet) függvényében jelenleg „mission impossible”-nek tűnő feladat – a kormányalakítás a két tartományban – fogalmaztak.

Rekordmagas 73,6 és 74,4%-os részvételi arány mellett Türingiában és Szászországban mindkét választás egyértelmű győztese a bevándorláskritikus AfD lett, amely egyébként mindkét tartományban alkotmányvédelmi megfigyelés alatt áll, mivel a párt a tartományi alkotmányvédelmi hivatalok által bizonyítottan szélsőséges szervezetként van számontartva – írták.

A 2019-es választás eredményeihez viszonyítva az AfD Szászországban 3,1%-ot, Türingiában pedig 9,4%-ot tudott javítani és 30,6%-ot, valamint 32,8%-ot ért el. Ezzel az AfD Türingiában a legerősebb, Szászországban a második legerősebb politikai erővé vált, történelmi sikereket érve el.

A Szászországban a miniszterelnököt adó Kereszténydemokrata Unió (CDU) eddigi legrosszabb eredményét érte el, és bár abszolút értékben mindössze 0,2%-kal szerzett kevesebbet 2019-hez viszonyítva, azonban 31,9%-kal továbbra is a legerősebb erő maradt. Türingiában viszont a párt az előzetes felmérésekhez és a legutóbbi választási eredményéhez képest is jobb eredményt ért el 23,6%-kal.

A szövetségi kormánykoalíció pártjai ezzel szemben viszont óriási pofont könyvelhetnek el.

Németország legidősebb pártja, a kancellárt is adó és mindkét tartományban kormányon lévő Németország Szociáldemokrata Pártja (SPD) Türingiában 2019-hez képest 2,1%-kal kevesebb szavazatot kapott és 6,1%-on végzett, míg Szászországban 7,3%-kal minimálisan ért el rosszabb eredményt, mint öt évvel ezelőtt.

A Kelet-Németországban egyébként is gyengélkedő, azonban mindkét tartományban szintén kormányon lévő Zöldek Türingiában csúfos vereséget szenvedve kiestek a tartományi parlamentből, míg Szászországban több mint 3%-ot veszítve 5,1%-kal épphogy megugrották az öt százalékos bejutási küszöböt. A szövetségi szinten legkisebb koalíciós társ, a liberális FDP beleállt a földbe és elképesztően gyenge eredményekkel végzett, Türingiában kiesve a parlamentből.

Türingiában a Die Linke majdnem 18%-ot veszítve 13,1%-ot ért el, így biztossá vált, hogy az eddigi egyetlen Die Linke-s miniszterelnököt, Bodo Ramelowt leváltják. Szászországban a párt a helyi választási törvény sajátosságának köszönhetően annak ellenére alakíthat frakciót a parlamentben, hogy majdnem 6 százalékkal rosszabb eredményt ért el, mint öt évvel ezelőtt, és a Die Linke történetében először nem érte el kelet-német tartományban az öt százalékos bejutási küszöböt – ismertette a Magyar-Német Intézet.

A szövetségi szinten mindössze nyolc hónappal, tartományi szinten pár hónappal ezelőtt alapított, retorikájában a bevándorlást korlátozni és a háborút diplomáciai úton megoldani kívánó, valamint mielőbbi békét sürgető Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW) párt mindkét tartományban, bár az előzetes közvélemény-kutatásokhoz viszonyítva valamivel rosszabbul szerepelve, Szászországban 11,8%-kal, Türingiában pedig 15,8%-kal egyértelműen a harmadik legerősebb párttá lépett elő a CDU és az AfD mögött.

Ezen felül Szászországban a hagyományosan bajor helyi pártnak számító, konzervatív politikát folytató Szabad Választóknak (Freie Wähler) sikerült egy választókerületet elhódítaniuk, és mivel a listás szavazatoknál a harmadik legerősebb eredményt érte el a párt, így egy mandátummal újoncként bejutottak a tartományi parlamentbe – ismertette az intézet.

Forrás:
Magyar-Német Intézet
'Fel a tetejéhez' gomb