„Vamzertörvénnyel” számolnák fel Svédországban az illegális migrációt

Svédországban a bevándorlók integrációjának sikertelensége az egyik legsúlyosabb társa­dalmi probléma. Az országban törvénytelenül tartózkodó külföldiek kiutasítása érdekében olyan törvény bevezetését tervezik, amely szerint a közalkalmazottaknak kötelező lesz jelenteni a munkájuk során velük kapcsolatba kerülő illegális bevándorlókat. A „vamzertör­vény” vagy „besúgótörvény” ragadványnévvel illetett jogszabálytervezet megosztja a skandi­náv állam közvéleményét – mutatott rá csütörtöki Fókuszpont-elemzésében a Migrációkutató Intézet.

Mint írták, a tervezet a kormánykoalíciót kívülről támogató Svéd Demokraták kezdeményezésére került be az úgynevezett Tidö-egyezménybe még 2022-ben. Ezzel a megállapodással biztosította a kisebbségi kormányt alkotó liberális, konzervatív és keresz­ténydemokrata pártkoalíció a kormányozható­sághoz szükséges parlamenti többséget a második legnagyobb országgyűlési párttal, a migrációt ellenző Svéd Demokratákkal.

A rendelkezés szerint a közszférában dolgozó orvosok, fogorvosok, ápolók, tanárok, szociális munkások, könyvtárosok és más közalkalma­zottak kötelesek a rendőrségnek jelenteni a tartóz­kodásra jogosító papírok nélküli pacienseket, diá­kokat és ügyfeleket. Ulf Kristersson miniszter­elnök arra tett ígéretet, hogy

a svéd migrációs politika az Európai Unió előírásainak a „mini­mumán” marad, ami azt jelenti, hogy az ország telje­síti uniós kötelezettségeit, de a feltétlenül szükségesnél nem tesznek többet.

A kormányfő kijelentette, hogy

a bevándorlók sikertelen integrá­ciója az egyik legfőbb kiváltó oka Svédország gazda­sági és társadalmi problémáinak.

A Tidö-egyezmény szerint a bevándorlás kezelé­sében a korábbi „jogosultság-alapúról” a „követel­mény-alapú” migrációs politikára térnek át. A bevándorlóknak szigorúbb követelmények alapján kell megfelelniük a svéd nyelv elsajátításával és a munkavállalással kapcsolatban. Azt is fontolóra veszik, hogy még a gyermekek számára is előírnak nyelvvizsgát és alkalmassági tesztet, amelyek alap­ján eldönthető, hogy mely bevándorlók marad­hatnak az országban.

A nagyvárosok azon kerüle­teiben, ahol szignifikáns a bevándorló-hátterűek jelenléte a bűnözői körökben, a hatóságok a migránsok lakásaiban is ellenőrzéseket fognak tar­tani, valamint a közterületeken is gyakrabban igazol­tathatnak, illetve motozásokat is kilátásba helyeztek.

A „besúgótörvény” a közszolgálati alkalmazottak egy részének heves ellenkezését váltotta ki: mintegy négyezer egészségügyi dolgozó petíci­óban tiltakozott a bevezetése ellen. Alkalmazása egyben paradigmaváltást is jelentene a jelenlegi svédországi jogi környezetben. Eddig ugyanis arra is volt precedens, hogy egy egészségügyi dolgo­zónak azért mondtak fel, mert jelentette a beván­dorlási hivatalnak a papírok nélküli migránsokat, a munkaügyi bíróság pedig elfogadta ezt a felmon­dási okot.

Svédországot azonban olyan mértékben sújtják a migránsok beilleszkedési nehézségei – különösen a bevándorlókból verbuválódó szervezett bűnözői csoportok –, hogy a jelenség elleni küzdelemben a társadalom jelentős része támogatja a hatékony megoldásnak tűnő jelentési kötelezettséget – ismertette elemzésében a Migrációkutató Intézet.

Címlapkép: Ulf Kristersson svéd miniszterelnök. Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys

'Fel a tetejéhez' gomb