Ellentámadás – Rendkívüli állapotot hirdettek az oroszországi Belgorodi megyében az ukrán támadások miatt

Rendkívüli állapot vezetett be szerda hajnalban Oroszország Belgorodi megyéjében Vjacseszlav Gladkov kormányzó az ukrán támadásokra hivatkozva.

„A belgorodi régióban továbbra is nagyon nehéz és feszült a helyzet” – mondta Gladkov a Telegramon közzétett videoüzenetében. Arra hivatkozott, hogy az ukrán erők napi rendszerességgel ágyúzzák a megyét, „lakóházakat pusztítanak el, civileket sebesítenek és ölnek meg”.

Újabb oroszországi területekről evakuálják a lakókat, az ukrán csapatok tovább nyomultak előre

Ezért arra a döntésre jutottunk, hogy Belgorod megye egészében regionális rendkívüli állapotot hirdetünk ki, és arra kérjük a kormányt, hogy hirdessen ki szövetségi szinten is rendkívüli állapotot

– tudatta Gladkov.

Gladkov beszámolója szerint az éjjel két falut, Sebekinót és Usztyinkát érte ukrán dróntámadás. A szomszédos Kurszki, Voronyezsi és Brjanszki megyéből is jelentettek dróntámadásokat.

A Belgorodi megyével határos kurszki régióban az ukrán erők a múlt héten meglepetésszerű betörést indítottak, aminek következtében állításuk szerint csaknem ezer négyzetkilométer orosz területet, több tucat települést vontak ellenőrzésük alá Oroszországban.

Zelenszkij beismerte, hogy hadműveletet folytatnak az oroszországi Kurszki területen

(MTI)

Címlapkép: A Kurszk megye elleni ukrán támadások miatt evakuált lakosok egy kurszki menekültközpontban 2024. augusztus 12-én. A régió vészhelyzetek kezeléséért felelős minisztériuma bejelentette, hogy már több mint 76 ezer határ menti területen élő orosz hagyta el az otthonát, miután augusztus 6-án hajnalban betört az ukrán hadsereg Oroszország területére. Fotó: MTI/AP

'Fel a tetejéhez' gomb