Szocska A. Ábel püspök: Tegyetek fogadalmat és áldott lesz az életetek

Kárpátaljai magyarok zarándokoltak Máriapócsra Illés próféta ünnepére – közölte a migorkat.hu oldal. Szocska A. Ábel nyíregyházi megyés püspök felszólította a jelenlévőket, hogy tegyenek fogadalmat, miszerint tisztelni fogják a máriapócsi Szűzanyát, és nem hagyják el görögkatolikus egyházat.

Pénteken reggel indult útnak Beregsurányból a mintegy száznyolcvan zarándok: kárpátaljai magyarok és lelki vezetőik, parókusaik huszonnégy településről. Gyalogosan érkeztek meg másnap délután Máriapócsra, és vasárnap együtt ünnepelték Szent Illés próféta emlékét.

A nyirgorkat.hu oldal beszámolója szerint a résztvevők első csoportja a péntek estét Nyírmadán töltötte, s másnap további zarándokok és Szocska A. Ábel atya is csatlakozott hozzájuk. Máriapócs határába érkezve Mosolygó Péter kegyhelyigazgató atya köszöntötte a kétszáz fősre növekedett közösséget.

Itt most a zarándokok hordozzák a föltámadt Krisztust, és ők tesznek tanúságot Róla

– mondta köszöntőjében Mosolygó Péter

A tudósítás szerint azt kívánta nekik, hogy „a Szűzanya oltalmával, kegyelmével töltekezve továbbra is hordozzák a föltámadt Krisztust és vigyék haza.”

Délután öt óra előtt a Szűzanya elé térdeltek a kegytemplomban. A közös imádságot követően Szocska A. Ábel püspök atya is szólt a jelenlévőkhöz:

„Megtöltöttük ezt a templomot, de sokkal többen vagyunk itt, mert velünk vannak szeretteink, és azok, akik imádságainkat kérték, vagy akiknek megígértük, hogy imádkozunk értük. És sokkal több mindent hoztunk magunkkal, mint ami a hátizsákunkba belefér: elhoztuk azokat a kéréseket, amelyeket megfogalmaztunk, elhoztuk örömeinket, bánatainkat. Nem maradt más hátra, minthogy letegyük a Szűzanya lábához azokat” – mondta.

Szocska A. Ábel nyíregyházi megyés püspök. Fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Vasárnap Levcsenkó Dávid kisvárdai kisegítő lelkész katekézise után vette kezdetét a főpásztori szent liturgia. A nyíregyházi megyés püspök prédikációját a 75. zsoltár szavaival kezdte:

Tegyetek fogadalmat, és teljesítsétek azt a mi Urunknak, Istenünknek!

A püspök azzal folytatta, hogy Máriapócsra sokan zarándokoltak már és tettek fogadalmat. A beszámoló szerint kifejtette, hogy „betértek ide asszonyok, gyermekáldásra várók és valamely fogadalmat tettek; férfiak, hogy káros szenvedélyektől szabaduljanak; házastársak, hogy hűségüket megerősítsék; olyanok, akik a modern kor szenvedélyeinek a rabjai” – sorolta.

Fogadalmat tettek, mert nem elég csak eldönteni, elhatározni, hanem azt időről időre meg lehet erősíteni fogadalommal, s ez az Úristen színe előtt is kedves

– szögezte le.

A püspök felszólította a jelenlévőket, hogy tegyenek fogadalmat, miszerint hűségesek lesznek, tisztelni fogják a pócsi Szűzanyát, nem hagyják el görögkatolikus egyházat

Tegyetek fogadalmat és áldott lesz az életetek

– zárta prédikációját.

A vasárnapi szent liturgia egyúttal a kárpátaljai magyarok találkozójaként is várta és hívta a zarándokokat: a Magyarországon tartózkodó, élő és Kárpátaljáról most ide zarándoklók lehetőséget kaptak a találkozásra, családegyesítésre – ismertette a Nyíregyházi Egyházmegye honlapja.

Címlapkép: Máriapócsra felé tartó kárpátaljai magyarok zarándokok. Jobbra a hozzájuk csatlakozó Szocska A. Ábel nyíregyházi megyés püspök. Fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb