Az uniós parlamenti választásokon legjobb eredményt elért belga Flamand Érdek párt is csatlakozik a Patrióták Európáért csoporthoz

A belga Vlaams Belang (Flamand érdek) nevű párt vasárnap bejelentette: csatlakozik a Patrióták Európáért pártcsoporthoz az Európai Parlamentben.

Az uniós parlamenti választásokon Belgiumban a Flamand Érdek (VB) érte el a legjobb eredményt, 14,6 százalékot, ezzel három képviselői helyet szerzett az uniós parlamentben.

Tom Van Grieken, a Vlaams Belang elnöke a párt interneten is elérhető közleményében úgy fogalmazott: „jobboldali, patrióta és nemzeti pártokként együtt erősek vagyunk Európában. Több közös van bennünk, mint ami elválaszt”.

Közölte: büszkeséggel tölti el, hogy a pártja is a formálódó politikai család tagja lehet. „Népünk iránti szeretet és az európai nemzetek sokszínűsége egyesít bennünket. Együtt biztosíthatjuk, hogy népeink ismét az első helyet foglalják el Európában” – tette hozzá a párt elnöke.
Tom Vandendriessche, a Vlaams Belang európai parlamenti képviselője közölte: a június elején tartott európai parlamenti választások alkalmával az európai szavazók a zöld megállapodás „éghajlatpolitikai őrületét” és az EU migrációs paktumával járó „szervezett menekültügyi káoszt” egyértelműen elutasították. Az „eurofanatikus elit” ugyanakkor nem hajlandó figyelembe venni ezt, és folytatja a megkezdett politikát – hívta fel figyelmet. A Vlaams Belang egyesíti erőit más európai szintű nemzeti érzelmű pártokkal, hogy jelentős alternatívát kínáljon, visszairányítva az EU-t alapvető és eredeti céljához: a szuverén tagállamok közötti gazdasági együttműködéshez.

„Esélyünk van arra, hogy az Európai Parlament harmadik legnagyobb frakcióját hozzuk létre”

– fogalmazott Vandendriessche, majd kiemelte: nagyobb frakciót a választók által „megbüntetett” zöld és liberális képviselőcsoportoknál.

„Olyan Európa felé akarunk elmozdulni, ahol a nemzetállamot ismét tiszteletben tartják, ahelyett, hogy elnyelné őket egy globalista és identitás nélküli projekt” – tette hozzá a közlemény szerint Tom Vandendriessche, a Vlaams Belang európai parlamenti képviselője.
Orbán Viktor, Herbert Kickl és Andrej Babis, a Fidesz, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) és a cseh ANO elnöke múlt vasárnap jelentették be, hogy új pártcsaládot hoznak létre Patrióták Európáért néven.

Ez idáig a portugál Chega párt jelezte, hogy belép a frakcióba, majd a spanyol Vox nyilatkozott úgy, hogy csatlakozik a pártcsaládhoz, pénteken a novemberi hollandiai választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) közölte csatlakozási szándékát, szombaton a Dán Néppárt jelentette be, hogy csatlakozik a Patrióták Európáért szövetséghez.

Már biztos, hogy létrejön a Patrióták Európáért frakció – A Dán Néppárt is csatlakozik a csoporthoz

Az olasz Liga párt vezetője, Matteo Salvini a csatlakozásról azt mondta, hogy „dolgoznak rajta”.

Az európai parlamenti képviselőcsoport létrehozásához hét tagállamból legalább 23 képviselő szükséges.

(MTI)

Címlapképen: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k) beszél, mellette Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) párt elnöke (b) és Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke (j) sajtótájékoztatón Bécsben 2024. június 30-án. Orbán Viktor kijelentette, hogy új korszak kezdődik ezen a napon Bécsben, ahol új európai politikai együttműködést jelentettek be Herbert Kickllel és Andrej Babissal. A három politikus közös nyilatkozatot írt alá Patrióta kiáltvány az európai jövőért címmel. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

'Fel a tetejéhez' gomb