Budapest elveszett tetődíszei – A Hübner udvar a Kodály köröndön


Hirdetés

Az 1870-es években a Sugárút (ma Andrássy út) környékén főleg arisztokraták és jómódú polgárok építkeztek. Létrejött Budapest leglátványosabb útvonala, melynek előképe a világhírű párizsi Champs-Élysées volt. A Sugárutat két nagyszabású tér, a nyolcszögletű Oktogon és a Petschacher Gusztáv javaslata alapján létrehozott kör alakú Körönd osztotta három szakaszra.

A Körönd nevét 1938-ban Hitler Adolf térre változtatták, amely 1945-ben ismét Körönd lett. Végül 1971-ben a híres zeneszerzőről Kodály Zoltánról nevezték el, aki egykor a tér egyik palotájában lakott.

A francia neoreneszánsz stílusban tervezett három belső és egy külső udvaros Hübner udvar a Loire-menti kastélyépítészettel rokonítható. Az Andrássy út 92–94. (Kodály körönd 4.) számú épületet Bukovics Gyula tervezte Hübner Nándor részére. A házat a Hübner építési vállalkozás építette fel 1884-re. A magyar köznemesi családból származó Bukovics Gyula nevéhez fűződik a Parlamenttel szemközti Földművelésügyi Minisztérium, a turai Schossberger-kastély és az Andrássy út több más bérpalotája is.

III. Viktor Emmanuel olasz király tiszteletére rendezett díszszemle 1937-ben. Háttérben látszódnak a Hübner udvar manzárdkupolái. Forrás: Fortepan

A két kiugró oldalsó szárny tetejét egy-egy, összesen négy manzárdkupola díszíti. A Köröndre néző udvart hatalmas kovácsoltvas kapu és kerítés védi. A második és harmadik szintet összekötő szélső ablakok erkélyeit két-két oszlop fogja közre.

Egy 1948-as felvételen jól látszik a bombatalálat miatt hiányzó két manzárdkupola helye. Forrás: Fortepan

Hübner után Fontány Béla földbirtokos lett az új tulajdonos egészen az államosításig. 1944-ben egy angolszász légibomba eltalálta, aminek következtében az épület Szinyei Merse Pál utca felé eső két tornya és az épület hátsó traktusának egy része is megsemmisült. 1945-ben Hübner Nándor I. emeleti otthona Kondrajev szovjet tábornok szállása lett, majd az MTK, később a Textiles szakszervezet tulajdonába került. 1956 után a Hazafias Népfront VI. kerületi bizottsága működött a lakásban.

A pár évvel ezelőtti fénykép még manzárdkupolák nélkül mutatja az épületet Forrás: www.kitervezte.hu

A rendszerváltást követően a magyar állam a ház tulajdonjogát Terézváros Önkormányzatának adta át. Az önkormányzat a házat társasházzá alakította, majd eladta az egyes lakásokat a lakások bérlőinek. Sajnos azonban a lakóknak nem volt elég pénze, hogy a két megsemmisült kupolát visszaépítsék és a karbantartás hiánya miatt lepusztult homlokzatot felújítsák.

Látványterv az eredeti formájában megújított Hübner udvarról. Forrás: www.huberudvar.hu

Egy jelenleg is zajló komplex beruházásnak köszönhetően a Hübner udvar hamarosan visszanyeri 19. századi külsőjét. Megvalósul az elpusztult tornyok rekonstrukciója és a külső-belső homlokzatok teljes felújítása. Az épület tetőterében 17 darab kétszintes lakást is kialakítanak, belső udvarait parkosítják, alattuk pedig kétszintes mélygarázst építenek 17 parkolóhellyel. A lépcsőházak falára díszfestés kerül és az eredeti liftet is felújítják. A megszépülő ház méltó része lesz a megújuló Kodály köröndnek és a világörökségi városképnek is.

Fecske Gábor László

Címlapkép: A ma a Kodály köröndön található neoreneszánsz épület külső megjelenése a Francia Loire-menti kastélyokat idézi, 1903. Forrás: Fortepan

'Fel a tetejéhez' gomb