Őrizetbe vették az egyik orosz LMBT-csoport vezetőjét

A rendőrség házkutatást tartott egy LMBT-aktivista otthonában az oroszországi Volga-vidéki Szamara városában, miután a „szélsőséges szervezettel” való kapcsolata miatt eljárást indítottak ellene – olvasható a Novaya Gazeta oldalán.

Artyom Fokin Irida nevű LMBT-csoportját már 2022 decemberében „külföldi ügynök” státuszúnak minősítették. A minap a rendőrség házkutatást tartott a csoport elnökének az otthonában, majd Artyom Fokint letartóztatták.

Timur Bulatov, aki az elmúlt években az orosz queer és feminista aktivisták célzott feljelentéseivel szerzett hírnevet, azt állította, hogy ő tette a Fokinra vonatkozó feljelentést, amely a rendőri intézkedést kiváltotta.

Bulatov a Telegram-csatornáján közölte, hogy a rendőrség lefoglalta a „perverziókat” népszerűsítő irodalmat és az Artyom Fokin „bűnözői közösségét” részletező dokumentumokat. A dokumentumok alapján az Irida LMBT-csoport más tagjait is azonosították, akik ellen szintén vizsgálat indul.

A Bulatov feljelentései által megcélzott személyek közé tartozik Julia Tsvetkova művésznő, a gender ideológia népszerűsítője is, akit azzal vádolt, hogy „LMBT-propagandát” terjesztett az orosz VK közösségi médiaplatformon működtetett, testpozitív női képeket bemutató oldalán.

A címlapkép illusztráció.

'Fel a tetejéhez' gomb