Fülöp Ernő atya: A legnagyobb erőforrásunk és hatalmunk az imában rejlik

Megkezdődött az idei búcsúidőszak hétfőn a Fatimai Szűzanya első magyarországi kegyhelyén, a Fejér vármegyei Alsószentivánon. Helter István plébános, püspöki biztos köszöntötte az egybegyűlteket. Fülöp Ernő apát-kanonok mint a szentmise szónoka a 107 éve történt fatimai jelenésekre és a Szűzanya követésének fontosságára hívta fel a figyelmet – számolt be róla honlapján a Székesfehérvári Egyházmegye. Legközelebb június 13-án várják búcsúnapra a híveket.

Fülöp Ernő atya rámutatott, hogy Fatima üzenete napjainkban – amikor a harmadik világháború veszélye reális – semmit sem veszített aktualitásából. A fatimai jelenéseket az egyház valódinak ismerte el, s a három fatimai titok napjainkra beigazolódott – írták.

Bese Gergő atya: Kinevették azokat, akik nem hőbörögtek és hergeltek, hanem a lelki nyugalmukat keresték és imádkoztak

Az első titok a pokolra vonatkozik, az elbukás lehetőségéről, ha az ember hátat fordít az irgalmas Istennek. A második titok Mária szeplőtelen szívére irányítja figyelmünket, az Istennel való közösség megélésére. A harmadik titok a bűnbánat jelentőségét hangsúlyozza, s a keresztények újbóli üldözéséről is szól – mára a kereszténység lett a legüldözöttebb vallás, százezrek az életüket kockáztatják, ha megvallják hitüket

– emelte ki az atya.

Nekünk ma ugyanúgy kell tennünk, ahogy a három egyszerű pásztorgyermek is cselekedett: elmondták a béke angyala és a Szűzanya által az emberiségnek közvetített üzeneteket. Hirdessük az igazságot, ahogy a fatimai kis látnokok is hirdették, még ha kezdetben nem is hittek nekik. Nekünk a mai kihívásokkal teli, háborúkkal sújtott világban derűsen, tiszta szívvel kell az evangélium tanításait hirdetnünk. Mária igent mondott Isten akaratára egész életén át. Abban a pillanatban, amikor Isten szava eljut az ember szíve mélyére, gyökeresen megváltoztatja őt – mondta az atya.

Fülöp Ernő úgy fogalmazott, hogy „mindennek legfontosabb eszköze az ima, amely őszintén, a szívünkből árad Isten felé”.

A legnagyobb erőforrásunk és hatalmunk az imában rejlik. A rendszeres ima mellett tudnunk kell, hogy nekünk keresztényeknek társadalmi kötelezettségeink is vannak, nem maradhat a vallásgyakorlatunk a templomok falai között, hanem meg kell élnünk hitünket közösségünkben is

– tette hozzá.

Majd úgy folytatta a beszámoló szerint, hogy „nem a nagy ünnepeken, hanem a hétköznapok eseményei során tudunk hitünkről igazán tanúbizonyságot tenni”.

Hitünk, tanúságtételünk olyan feladat, amelyre a Fatimai Boldogasszony kifejezetten sarkall bennünket: legyünk misszionáriusai Jézusnak ebben a világban! Isten apostolkodni küldte Máriát Fatimába, hogy szólítsa meg az embereket édesanyai szeretetével, hátha rá jobban hallgatnak, szavait jobban megőrzik. Mária ma is itt van köztünk, megszólítjuk őt a szentolvasóval, érezzük segítségét, útmutatását. Ha nyitott a szívünk és a lelkünk az evangélium felé, nagy lépést tehetünk a lelki üdvösség felé. Jézus szenvedésének vége nem a halál, hanem a feltámadás. Nála élet van, ez az élet bőséggel van, s ezt az életet soha senki nem tudja tőlünk elvenni – zárta homíliáját Fülöp Ernő atya.

Fülöp Ernő apát-kanonok mint a szentmise szónoka a 107 éve történt fatimai jelenésekre és a Szűzanya követésének fontosságára hívta fel a hívek figyelmét. Forrás: szfvar.katolikus.hu

A szentmise végét a hagyományos körmenet zárta le, amelyben a Szűzanya szobrát kísérve nagycsoportos óvodások és alsós diákok, valamint az őket kísérő pedagógusok is részt vettek. A búcsúnapot a hagyományos szentségimádás zárta.

Címlapkép: Megkezdődött az idei búcsúidőszak hétfőn, május 13-án a Fatimai Szűzanya első magyarországi kegyhelyén a Fejér vármegyei Alsószentivánon. Forrás: szfvar.katolikus.hu

'Fel a tetejéhez' gomb