Ilyen nincs! Pénzért evakuálják az amerikaiakat Izraelből

E pillanatban minden ország hatalmas erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a saját állampolgárait minél hamarabb és biztonságosan kimentse Izraelből és a gázai övezetből. De – tudomásunk szerint – nincs olyan ország amely ezért pénzt kérne az önhibájukon kívül életveszélybe került honfitársaitól. Egy kivétellel: ez pedig az Egyesült Államok. (A legutóbbi hírek szerint körülbelül 150-160 ezer amerikai állampolgárról lehet szó.)         

Magunk sem akartunk hinni a szemünknek, amikor elolvastuk a GatewayPundit cikkét.  Ebben az állt, hogy az Egyesült Államok Külügyminisztériumának Konzuli Ügyek Válságkezelő Rendszere (CACMS) megkérte az Izraelben tartózkodó  turistákat, illetve az ott lakó amerikai állampolgárokat, – hogy az evakuálásuk fejében, írásban garantálják, hogy a kormány által nyújtott „szállítási hitelt”, hazaérkezésük után visszafizetik. Ezt első olvasásra nem hittük el.

De nem sokáig kellett keresgélni, mert egy másik forrásban ugyanezt az információt találtuk.

Az Egyesült Államok kormánya segíti az amerikai állampolgárokat Izrael elhagyásában – címet viselő cikkben leírták, hogy a kormány charter járatokat szervez Izrael elhagyására, mégpedig olyan – meg nem nevezett célpontra -, ahonnan már mindenki maga szervezheti meg továbbutazását az általa választott Egyesült Államok-beli célállomásra.

Ehhez először is ki kell tölteni a CACMS „válságbeviteli” űrlapját, és  regisztrálni kell a Smart Traveler Enrollment programban. A megadott linken található egy űrlap, amelyen az amerikaiak igényelhetik az „indulási segítséget”

Azok az amerikai állampolgárok, akik úgy döntenek, hogy igénybe veszik az indulási segítséget a légi vagy tengeri evakuáláshoz, nem mehetnek el tengeri kikötőbe, repülőtérre vagy máshová, amíg a külügyminisztérium nem értesíti őket.

No és itt jött, amit nem akartunk elhinni: „Az indulási segítséget az Egyesült Államok kormányától kapott hitel útján nyújtják, amely megköveteli az utazóktól, hogy indulás előtt aláírjanak egy kötelezvényt (visszafizetési megállapodást), a hitel visszafizetésére.” (Az eredeti szövegben: “departure assistance is provided via a loan from the U.S. government, which requires travelers to sign a promissory note (an agreement to repay) prior to departure.”)

No comment.

A címlapképen hazatartó izraeli fiatalemberek a perui főváros, Lima Jorge Chávez Nemzetközi Repülőterén 2023. október 10-én. Fotó: MTI/EPA/EFE/Paolo Aguilar

'Fel a tetejéhez' gomb