Megjöttek a fülesbagoly számlálás eredményei

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is a lakosság segítségét kérve kezdett neki a Magyarországon telelő erdei fülesbagoly-csapatok országos felméréséhez. A január végi felmérés alapján hazánk legalább 550 településén, 957 helyszínen, 9 975 erdei fülesbagoly telelt.  

A felmérésben a lakosság mellett az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata, más civil szervezet, óvodák és iskolák vettek részt. Ennek köszönhetően Magyarország összes megyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok.

Fülesbagoly. Képünk illusztráció. (Forrás: Pixabay.com)

A megismételt számolásoknak köszönhetően évről évre bővülő adatsorokból számos következtetés vonható le. Az egyik ilyen információcsoport a baglyok által elpusztított kisrágcsálók számában tűnik ki. A felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 9 975 bagoly minimum 2 493 750 darab rágcsálót pusztít el a telelési időszakban. Azaz a gazdálkodóknak ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton távolítják el a földekről.

Ezek a számok is igazolják a baglyok védelmének, költésük segítésének fontosságát!

Forrás: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME)  és további részletek.

Küldje baglyot számlálni gyermekét

Ha most lát gólyát, ezt tegye

Ha most lát gólyát, ezt tegye

Kiemelt képünk forrása Pixbay.com

 


Hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb