Mikor kell eltávolítani a bölcsességfogat?

Miből lehet tudni, hogy szükség van a bölcsességfogak eltávolítására?

Ahogy a bölcsességfog elkezd kinőni, a többi fog helyzete megváltozhat a szájban. Ez zsúfoltsághoz vezethet, és előfordulhat, hogy egyes fogak más fogak elé kerülnek, megsérülhet a fogíny, a fogak közé szoruló, nehezen eltávolítható élelmiszerdarabok pedig fertőzéseket okozhatnak.

A fájdalom a leggyakoribb jele annak, hogy a bölcsességfogak problémákat okoznak a fogazat számára, és hogy el kell távolítani őket. Ez a fájdalom általában tompa, és az állkapocsban jelentkezik, és rágás hatására intenzívebbé válhat.

Szintén a problémás bölcsességfogakra árulkodó jel a hidegre és forróra való érzékenység.

Ha nincs elegendő hely a szájban, akkor a fogak hajlamosak a többitől eltérő irányban kinőni. Ez általában érzékenységet, dagadást és fogínyfertőzést okozhat, illetve a környező fogak is megsérülhetnek. Amikor a bölcsességfog ferdén jelenik meg, akkor „impaktált” bölcsességfogról beszélünk. Az impaktált bölcsességfogakat minél előbb el kell távolítani, mert nem csak fájdalmat, hanem egyéb súlyos problémákat is okozhatnak. Ez általában műtéti beavatkozással történik.

Ha megbízható szájsebészeti rendelőt keres, akkor válassza a Rosental Fogászatot, ahol bármely fogászati problémáján segítenek. Kérjen időpontot egyszerűen fogászatukra az alábbi linkre kattintva: szájsebészeti rendelő!

Mire számítsak, miután kiműtik a bölcsességfogamat?

A bölcsességfog eltávolítása egy rutin fogászati beavatkozás. Amennyiben a bölcsességfog impaktált és alaposabb műtéti procedúrát igényel, akkor szájsebész végzi majd.

A bölcsességfog eltávolítását követően az orvos összevarrja a sebet, hogy az minél előbb begyógyulhasson. A fájdalom és dagadás kezelésére fogorvosa fájdalomcsillapítót ír majd fel, illetve szájöblítő használatát is javasolhatja. Ezen kívül fontos kezelési instrukciókat is kínál majd a seb tisztántartása és a fertőzések elkerülése érdekében.

Meddig tart a gyógyulás a bölcsességfog eltávolítása után?

A bölcsességfog eltávolítása utáni felépülés egy hosszú folyamat lehet. Az első néhány napban kizárólag puha élelmiszerek és folyadék fogyasztása javasolt, és még ilyenkor is szigorúan kímélni kell a műtött területet. Nagyon fontos, hogy a felépülési időszakban alaposan kövesse fogorvosa utasításait.

(X)

Címlapkép: Freepik.com

'Fel a tetejéhez' gomb