Az ingyen elvihető dolgok szerepe az online platformokon

(X)

Az internet kifejezetten sok mindenre alkalmas, ezt pedig mára a legtöbben fel is ismerték. Ettől függetlenül talán mégis az online kereskedelem az a szektor, mely a legnagyobb részt követeli magának. Ebben akár magánszemélyként is részt vehetünk és nem is feltétlenül haszonszerzés céljából.

Bátran állíthatjuk, hogy a vásárlási szokások az elmúlt évtizedekben óriási változásokon mentek keresztül. Ez számos okra vezethető vissza, ám a legnagyobb hatásúnak még az internet elterjedését nevezhetjük meg. Ez egy oda-vissza működő folyamat, hiszen az új, online platformok is alakítják a vásárlói viselkedést, de ez utóbbi is hatással van az internetes kereskedelmi megoldások fejlődésére. Ami viszont stabil pont, az az online jelenlét kényelme.

Ez a kényelem az, mely leginkább képes volt jelentős mértékben felfuttatni az internetes vásárlás renoméját. Persze ez nem meglepő, hiszen ki ne szeretné akár a kanapéja kényelméből intézni ügyes-bajos dolgait vagy épp pár kattintással hozzájutni egy vágyott termékhez. Az online kereskedelmi platformok erre remek lehetőséget teremtenek, hiszen céljuk a vásárlói igények maximális teljesítése. Ezek az igények pedig sokfélék, de viszonylag stabilak: reális árak, gyors szállítás, egyszerű kezelhetőség.

A kereskedelem egy jelentős része tehát az online felületeken keresztül bonyolódik, ezt pedig még tovább erősítik a különféle hirdetőoldalak. Ezek lényege, hogy akár magánszemélyként is adhatunk fel hirdetést, ha – elsősorban használt – termékeket szeretnénk értékesíteni. Ez a szolgáltatás ráadásul jellemzően ingyenes, így képes volt szélesebb körben is népszerűvé válni. Ennek már egy másik aspektusa az, ha az online hirdetőoldalakat nem haszonszerzésre, hanem bizonyos tárgyak továbbadására használnak. Az Offero ingyen elvihető dolgok opcióval is rendelkezik, így érdemes lehet körülnézni.

Ingyen is érdemes

Kissé talán összeférhetetlennek tűnik az ingyen elvihető dolgok és az online kereskedelem párhuzamba állítása. Tény, hogy míg előbbi sokszor önzetlen, karitatív tevékenység, addig utóbbi inkább célozza a haszonszerzést. Az ezekre alkalmas platformok és a hasonló megoldások okán azonban mégis adja magát az egymás mellé állítás. Az online hirdetés feladás ugyanis nem csupán pénzszerzési lehetőség, de arra is alkalmat ad, hogy számunkra már haszontalan, de mások számára még nagyon is értékes tárgyakat továbbadjunk.

Az ingyen elvihető dolgok egészen speciális szegmenst képeznek a hirdetőoldalak felületén és persze sokan meg is próbálnak ezzel visszaélni. Az internet mindig lehetőséget ad egy bizonyos fokú arcnélküliségre, az ingyen kínált portéka pedig sokak számára lehet vonzó. A megfelelő célszemélyek kiválasztása nem mindig egyszerű, de az online felületek teret adnak a kommunikációra is. Így tehát némi utánajárással eldönthető az, hogy az ingyen elvihető dolgok jó helyre kerülnek-e.

A karitatív és ehhez hasonló célok mellett persze gyakorlatiasabb szempontok is szólnak az ingyenes hirdetések mellett. Sokan ugyanis már régóta szabadulnának különféle tárgyaktól, melyek helyhiány vagy más okból már csak nyűggel járnak. Az online hirdetésfeladás egyszerű feladat ugyan, de a folyamatos levelezés, alkudozás, átadás-átvétel már más kérdés. Egy olyan tárgy esetén, melynél már különösebb hasznot nem remélünk, sokkal gyorsabb és kényelmesebb opció, ha ingyen kínáljuk fel.

Ár nélkül, szabadon

Kérdés persze, hogy hogyan is lehet feltölteni egy hirdetést anélkül, hogy megadnánk egy bizonyos vételárat? A hirdetőoldalak általában erről is gondoskodnak. Az Offero esetében ehhez például nem kell mást tenni, mint a hirdetés feltöltésekor az ártípus menünél az ingyenes opciót választani. Ebben az esetben a feltöltött termék vagy termékek máris az ingyen elvihető dolgok közé kerül, így ha valaki ezeket szeretné böngészni, a mi hirdetésünket is megtalálja.

Kategórián belüli megkötés az ingyen elvihető dolgok esetén sincs. Lényegében bármi feltehető árazás nélkül, amiről úgy gondoljuk, hogy szeretnénk túladni rajta. Lehetőség van akár különféle ömlesztett tárgyak feltöltésére is. Ezzel megspóroljuk magunknak a fölösleges termékek kiválogatását, egyben pedig rábízzuk azt arra, aki az ingyen elvihető ömlesztett árut választja. Ez tehát egyfajta online lomtalanításként is működhet.

Tény, hogy az online kereskedelem remek pénzkereseti lehetőség, a hirdetőplatformok pedig egyszerűen használható, ingyenes felületet biztosítanak ennek lebonyolításra. Érdemes azonban erősíteni a köztudatban azt a funkciót is, mely segíti a különféle termékek életben tartását, továbbadását, azok hulladékként való szomorú végét. Az ingyen elvihető dolgok online hirdetései sok mindenre lehetőséget adnak, így mindenképpen érdemes velük tenni egy próbát.

(X)

A címlapkép forrása: Offero.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre